Store og små gryder
gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Opskrift til torsdag d. 28. jan. 2016. Madlavning for mænd i Gudum
Brødkurve med rejecoktail
Dressing:
5 dl creme fraiche
2 dl fløde, skum
2-3 spsk. tomatketchup
2-3 tsk. paprika
½-1 citron, saften
Salt, sukker
Fyld:
Ca. 50-75 g rejer pr. person, optøede,
afdryppede
2 ds. Aspargessnitter, afdryppede
Pynt:
1-2 iceberg efter størrelse
2 bdt. dild
Små tomater
citroner
Creme fraichen blandes med krydderier. Tilsæt flødeskum og smag til.
Rejer og asparges afdryppes helt.
Iceberg snittes i strimler.
Tomater deles til pynt og dilden skylles.
Anretning af brødkurve med rejecoktail:
Obs: for brødkurvenes sprødhed, laves de i sidste øjeblik.
Kom strimlet iceberg i bunden af brødkurvene.
Kom rejer og asparges i kurvene.
Kom lidt af dressingen på rejerne.
Pynt med citron, dild og tomat.
Server resten af dressing i en skål
Brødkurve:
23 skiver sandwichbrød
Olie
Med en kagerulle rulles brødet helt fladt til 1 mm tykkelse. Der kan vælges om brødet skal have en rund
facon ved at udstikke med kolonneform eller lignende. Eller brødet skal bevare den facon der er opstået
under kagerulningen.
Pensel begge sider af det tynde brød.
Læg brødskiverne på bunden af en metal muffinsform, knug den lidt sammen, så der opstår en brødskål, når
den bages. Bunden af brødskålen skal være fladt.
Bag brødskålene ved 180 grader til de er sprøde, ca. 8 min. Brødskålene afkøles.
Hakkebøf med bløde løg
5 kg hakket oksekød
Salt, friskkværnet peber
Smør
Form ca. 23 bøffer, ca. 2 cm. Høje.
Hak bøfferne på kryds og tværs med
en kniv.
Krydder bøfferne på begge sider med
salt og friskkværnet peber.
Bøfferne steges på varme pander i
smør, ca. 3-5 min. På hver side, til de
er godt brunede.
Læg bøfferne i dybe
bradepander/ildfaste fade.
Hæld sovs over bøfferne og steg dem
færdige i ovnen ved 180 grader.
Bløde løg:
3 kg løg, tynde ringe
Smør
Salt
Løgringene brunes og steges bløde i lidt
smør på pande eller i gryde. Mens
løgringene steger røres der jævnligt rundt i
løgene.
Ved servering lægges bøfferne på
serveringsfade med de bløde løg toppet op
på bøfferne.
Sovsen serveres ved siden af i skåle.
Brun sovs:
3-4 liter oksebouillon/kartoffelvand
½ liter fløde
Madkulør
Meljævning
Salt, peber
Kog bouillon, kartoffelvand og fløde op i en
gryde. Jævn sovsen med meljævning. Kom
madkulør og smag i sovsen. Lad sovsen
småkoge 5 min. Og smag til.
Pillekartofler
5 kg små faste kartofler
salt
Kog kartoflerne i vand med salt.
Kartoflerne pilles efter kogningen og holdes
varme.
Rødbederne hældes i skåle.
Træskoringe
750 g hvedemel
300 g sukker
300 g smør
4 æg
3 tsk. bagepulver
4 tsk. kardemomme
200 g hasselnødder, grofthakkede
Bagepulver og kardemomme sigtes sammen
med melet.
Hvedemel og smør skåret i tern, smuldres så
det ligner revet ost.
Kom æg og hakkede nødder i dejen og ælt
det hele sammen uden at tilsætte mere mel.
Rul lange stænger, af dejen, der passer i bagepladernes længde og 3 cm ca. i diameter.
Læg stængerne på plader med bagepapir med max 3 stænger på hver plade.
Bag stængerne ved 180 grader i ca. 20 min. Til de er bagte.
Tag stængerne ud af ovnen og snit dem på skrå i 2 cm. bredde.
Læg småkagerne på bagepapir, sådan de ligger ned og tør dem videre i ovnen ved 150 grader til de er sprøde.
Når de er afkølede opbevares de i kagedåser.
Øllikør
5 dl mørkt bockøl
300 g rørsukker
2,5 dl vodka
0,5 dl rom
10 kaffebønner
Øl og sukker hældes i en gryde. Rør rundt i
gryden. Øllet varmes til 40 grader indtil
sukkeret er smeltet. Øllet må ikke koge.
Kom kaffebønner i øllet og lad det køle helt
ned.
Bland øllet med vodka og rom.
Hæld blandingen i flasker/glas der lukker
helt tæt.
Lad øllikøren stå i mindst 1 uge, gerne
længere før den bruges.
Anvendelse:
Øllikør varmes til 60 grader og serveres i
meget små glas/moccakopper med lidt
flødeskum på toppen.
Kan også bruges som tilbehør til desserter,
hældt over is, marinering af frugter etc.
Eller lavet som irsk kaffe.
Brødkurve med
rejecoktail
Hakkebøf med bløde løg,
pillekartofler, brun sovs,
syltede rødbeder.
Træskoringe til kaffen