Kalitesser
Store og små gryder gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Sund madlavning for alle.
Opskrift til torsdag d. 21. jan. 2016. Madlavning for mænd i Gudum
Tomatsuppe, pizzastænger Syrlig bagt kylling, ristede aspargeskartofler, salat i sød sennepsdressing. Romfromage, istapper etc. af isomalt
Tomatsuppe 100 g smør eller 1 dl olie 500 g løg i skiver 5-6 fed hvidløg, tern 4 ds. Flåede tomater 280 g tomatkoncentrat 3-4 liter hønsebouillon 2 spsk. paprika 1-2 tsk. karry Lidt chili/cayennepeber 2 spsk. blended revet peberrod Lidt sukker, salt og peber Løg, hvidløg, karry og olie svitses i en stor gryde. Løgene må ikke blive brune. Tilsæt alle ingredienser og lad suppensmåkoge ca. 45-60 min. Blend suppen ad flere gange. Hæld suppen i gryden igen. Varm suppen, juster konsistens og smag til.
Syrlig bagt kylling 10 små kyllinger, 1200 g 5 spsk. pickles af lime, se opskrift 14-01 500 g bacon. Små strimler/minitern Bacon ristes sprødt på en pande. Bland fedt og bacon sammen med limepickles. Kyllingerne skæres op langs rygraden. Fold kyllingen ud og snit ned i brystbenet, på indersiden af kyllingen, uden at skære igennem skindet. Med fingrene løsnes skindet på kyllingen. Limepickles og bacon gnides på kyllingen under skindet. Fold skindet på plads igen. Læg kyllingerne i bradepander. Krydderblanding til kyllinger: lav x 2 1 spsk. røget paprika 4 spsk. paprika 2-3 tsk. cayennepeber 2 spsk. hvidløgsgranulat/pulver etc. 6-8 tsk. salt Bland alle ingredienserne sammen til krydderblandingen. Fordel/gnid krydderblandingen på overfladen af kyllingerne og steg dem i ovnen ved 180 grader i ca. 50- 60 min. til kødet er mørt og saften er klart. Hvis kyllingerne bliver for mørke, under stegningen, lægges stanniol over kyllingerne.
Pizzafyldet: 800 g hakket oksekød 450 g bacon i skiver, skåret i små strimler 500 g mozzarellaost revet 3 røde chilipebre, tynde ringe Hæld dejen ud på bordet og del den i 6 stk. Rul stykkerne til 15 x 40 cm ca. på pladens længde. Læg stængerne på bagepapir på plader med max 2 på hver plade. Kom et tyndt lag tomatsovs på stængerne. Drys med tynde chiliringe. Derefter smuldres det rå oksekød over tomatsovsen. Kom de små baconstrimler på stængerne. Lad pizzastængerne hæve lidt igen inden de bages. Stængerne bages ved ca. 175 grader varmluft i 15 min. Fordel osten over kødet og bag pizzastængerne færdige i ca. 15 min. Eller til bunden er sprød og overfladen gyldenbrun. Ved servering skæres stængerne i trekanter.
Salat i sød sennepsdressing 1 spidskål, snittet fint 6 store gulerødder, revet 5 pastinakker, revet 1-2 bdt. Persille hakket fint Dressing: 10 dl creme fraiche. 2,5 dl sød sennep 12 drueagurker, tern 1 løg, små tern 3-4 spsk. lage fra drueagurkerne Lidt salt, peber og sukker Bland dressingen sammen og derefter blandes grønsagerne i dressingen. Hæld salaten i skåle.
Romfromage 20 æg, pasteurisered 300 g sukker 1 spsk. vanillesukker 7,5 dl fløde 5 dl rom + 2 dl vand 20 blade husblads 1 appelsin, skal + ½ dl saft Udblød husblads i koldt vand. Pisk æg, sukker og vanillesukker, med håndmixer, til lys og luftig æggesnaps. Pisk fløden til skum. Tag husblads op ad vandet og smelt det i en gryde sammen med appelsinsaft og rom. Når husbladsen er lillefingervarm blandes den i æggemassen. Heri blandes appelsinskal. Til sidst vendes flødeskummet i æggesnapsen. Hæld fromagen i skåle og sæt den til afkøling. Eller hæld fromagen i 25-28 portionsglas. Pynt til fromagen: ½ liter piskefløde, skum 200 g lys/mørk chokolade, hakket Figurer af isomalt
Istapper etc. Af isomalt 200 g isomalt Smelt isomalt i en gryde og smelt til klar karamel. Karamelsejl: På cilikonemåtte lægges spiseskefulde klatter af karamel. Med paletkniv stryges karamellen ud til et langt sejl. Der kan drysses hakkede nødder/ farve/smagsstoffer på sejlene Når de er stivnede fjernes de forsigtigt. Istapper: Hæld karamellen ud på en cilikonemåtte. Lad karamellen flyde ud og fold siderne ind igen. Gentag nogen gange. Træk karamelmassen til en pølse. Fold igen og stræk til en pølse. Træk en ende ud af klumpen. Stræk og vrid til facon. Afkøl ved hjælp af kold blæst fra en varmeblæser. Lav de figurer der kan blive af portionen. Brug figurerne som pynt på fromagen. Isomalt kan smeltes igen, hvis det er stivnet.
Kyllingesovs Fond fra kyllinger Hønsebouillon, vand Fløde Mel Madkulør Krydderier Lav ca. 2,5 liter sovs af ovennævnte ingredienser. Ristede aspargeskartofler 5 kg aspargeskartofler Salt Smør til stegning 2 bdt. Persille, hakket Kartoflerne koges møre i saltet vand. Afkøl kartoflerne og pil skindet væk. Kartoflerne steges/ristes let i gyldent smør/olie Og holdes varme. Drys med hakket persille
Pizzastænger, 6 stænger 6 dl lunken vand 1 pk. Gær 3 tsk. salt ½ dl olie 1 kg pizzamel, ca. Gæren udrøres i vandet. Tilsæt resten, hold lidt mel tilbage. Ælt dejen grundigt sammen og juster konsistens. Dejen skal være klistret. Sæt dejen til hævning, med en plastpose over skålen, et lunt sted. Hæver til dobbelt størrelse. Tomatsovs til pizza: 50 g smør 2-3 løg finthakket 2 x 500 g Tomater purerede, brikkarton 4 tsk. oregano Lidt salt, peber, sukker Svits løg i smørret og tilsæt resten af ingredienserne. Lad sovsen koge til den er rimelig tyk. Smag til og køl sovsen ned.