Store og små gryder
gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Opskrift til torsdag d. 21. jan. 2016. Madlavning for mænd i Gudum
Tomatsuppe, pizzastænger
Syrlig bagt kylling, ristede
aspargeskartofler, salat i
sød sennepsdressing.
Romfromage, istapper etc.
af isomalt
Tomatsuppe
100 g smør eller 1 dl olie
500 g løg i skiver
5-6 fed hvidløg, tern
4 ds. Flåede tomater
280 g tomatkoncentrat
3-4 liter hønsebouillon
2 spsk. paprika
1-2 tsk. karry
Lidt chili/cayennepeber
2 spsk. blended revet peberrod
Lidt sukker, salt og peber
Løg, hvidløg, karry og olie svitses i en stor
gryde.
Løgene må ikke blive brune.
Tilsæt alle ingredienser og lad suppensmåkoge
ca. 45-60 min. Blend suppen ad flere gange.
Hæld suppen i gryden igen. Varm suppen, juster
konsistens og smag til.
Syrlig bagt kylling
10 små kyllinger, 1200 g
5 spsk. pickles af lime, se opskrift 14-01
500 g bacon. Små strimler/minitern
Bacon ristes sprødt på en pande. Bland fedt og bacon
sammen med limepickles.
Kyllingerne skæres op langs rygraden.
Fold kyllingen ud og snit ned i brystbenet, på indersiden
af kyllingen, uden at skære igennem skindet. Med
fingrene løsnes skindet på kyllingen.
Limepickles og bacon gnides på kyllingen under skindet.
Fold skindet på plads igen. Læg kyllingerne i
bradepander.
Krydderblanding til kyllinger: lav x 2
1 spsk. røget paprika
4 spsk. paprika
2-3 tsk. cayennepeber
2 spsk. hvidløgsgranulat/pulver etc.
6-8 tsk. salt
Bland alle ingredienserne sammen til krydderblandingen.
Fordel/gnid krydderblandingen på overfladen af
kyllingerne og steg dem i ovnen ved 180 grader i ca. 50-
60 min. til kødet er mørt og saften er klart. Hvis
kyllingerne bliver for mørke, under stegningen, lægges
stanniol over kyllingerne.
Pizzafyldet:
800 g hakket oksekød
450 g bacon i skiver, skåret i små strimler
500 g mozzarellaost revet
3 røde chilipebre, tynde ringe
Hæld dejen ud på bordet og del den i 6 stk.
Rul stykkerne til 15 x 40 cm ca. på pladens længde.
Læg stængerne på bagepapir på plader med max 2
på hver plade.
Kom et tyndt lag tomatsovs på stængerne.
Drys med tynde chiliringe.
Derefter smuldres det rå oksekød over tomatsovsen.
Kom de små baconstrimler på stængerne.
Lad pizzastængerne hæve lidt igen inden de bages.
Stængerne bages ved ca. 175 grader varmluft i 15
min.
Fordel osten over kødet og bag pizzastængerne
færdige i ca. 15 min. Eller til bunden er sprød og
overfladen gyldenbrun.
Ved servering skæres stængerne i trekanter.
Salat i sød sennepsdressing
1 spidskål, snittet fint
6 store gulerødder, revet
5 pastinakker, revet
1-2 bdt. Persille hakket fint
Dressing:
10 dl creme fraiche.
2,5 dl sød sennep
12 drueagurker, tern
1 løg, små tern
3-4 spsk. lage fra drueagurkerne
Lidt salt, peber og sukker
Bland dressingen sammen og derefter blandes
grønsagerne i dressingen.
Hæld salaten i skåle.
Romfromage
20 æg, pasteurisered
300 g sukker
1 spsk. vanillesukker
7,5 dl fløde
5 dl rom + 2 dl vand
20 blade husblads
1 appelsin, skal + ½ dl saft
Udblød husblads i koldt vand.
Pisk æg, sukker og vanillesukker, med
håndmixer, til lys og luftig æggesnaps.
Pisk fløden til skum.
Tag husblads op ad vandet og smelt det i en
gryde sammen med appelsinsaft og rom.
Når husbladsen er lillefingervarm blandes den i
æggemassen. Heri blandes appelsinskal.
Til sidst vendes flødeskummet i æggesnapsen.
Hæld fromagen i skåle og sæt den til afkøling.
Eller hæld fromagen i 25-28 portionsglas.
Pynt til fromagen:
½ liter piskefløde, skum
200 g lys/mørk chokolade, hakket
Figurer af isomalt
Istapper etc. Af isomalt
200 g isomalt
Smelt isomalt i en gryde og smelt til klar karamel.
Karamelsejl:
På cilikonemåtte lægges spiseskefulde klatter af
karamel. Med paletkniv stryges karamellen ud til et
langt sejl. Der kan drysses hakkede nødder/
farve/smagsstoffer på sejlene
Når de er stivnede fjernes de forsigtigt.
Istapper:
Hæld karamellen ud på en cilikonemåtte.
Lad karamellen flyde ud og fold siderne ind igen.
Gentag nogen gange.
Træk karamelmassen til en pølse. Fold igen og stræk til
en pølse.
Træk en ende ud af klumpen. Stræk og vrid til facon.
Afkøl ved hjælp af kold blæst fra en varmeblæser.
Lav de figurer der kan blive af portionen.
Brug figurerne som pynt på fromagen.
Isomalt kan smeltes igen, hvis det er stivnet.
Kyllingesovs
Fond fra kyllinger
Hønsebouillon, vand
Fløde
Mel
Madkulør
Krydderier
Lav ca. 2,5 liter sovs af ovennævnte ingredienser.
Ristede aspargeskartofler
5 kg aspargeskartofler
Salt
Smør til stegning
2 bdt. Persille, hakket
Kartoflerne koges møre i saltet vand.
Afkøl kartoflerne og pil skindet væk.
Kartoflerne steges/ristes let i gyldent smør/olie
Og holdes varme. Drys med hakket persille
Pizzastænger, 6 stænger
6 dl lunken vand
1 pk. Gær
3 tsk. salt
½ dl olie
1 kg pizzamel, ca.
Gæren udrøres i vandet. Tilsæt resten, hold lidt
mel tilbage. Ælt dejen grundigt sammen og
juster konsistens. Dejen skal være klistret. Sæt
dejen til hævning, med en plastpose over skålen,
et lunt sted. Hæver til dobbelt størrelse.
Tomatsovs til pizza:
50 g smør
2-3 løg finthakket
2 x 500 g Tomater purerede, brikkarton
4 tsk. oregano
Lidt salt, peber, sukker
Svits løg i smørret og tilsæt resten af
ingredienserne. Lad sovsen koge til den er
rimelig tyk. Smag til og køl sovsen ned.