Store og små gryder
gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Opskrift til torsdag d. 4. feb. 2016. Madlavning for mænd i Gudum
Svineskank stegt med
øl, urter og kartofler,
sovs, sennep, groft brød.
Pandekager, is med
valnødder, syltede
blåbær, Kaffe med
ølllikør og skum
Svineskank stegt med øl, urter og kartofler
10 kg svineskank fra låret, skindet ridset i tern
Marinering:
3 øl, 1,5 liter, mørkt og ikke bittert
5 fed hvidløg
2 spsk. revet ingefær
1 dl brun farin
2 tsk. salt
1 dl ketchup
Bland marinaden og kom den i kraftig plastpose.
Kom svineskankene i posen og gnid marinaden godt
ind i kødet.
Bind en knude på posen og læg den i køleskabet ca. 1
døgn.
Efter marineringen sættes svineskankene i dybe
bradepander. Drys med salt på skindet af
svineskankene. Der skal være god plads til urterne,
der skal lægges i bradepanderne senere.
Sæt svineskankene i ovnen ved 180 grader og steg
dem 1 time.
Imens gøres urterne klare.
Urtefyld:
½ kg pastinakker
½ kg persillerødder
2 knoldselleri
2 kg gulerødder
2 kg løg
15-20 bagekartofler
8 laurbærblade
Frisk rosmarin eller timian
Salt og hele peberkorn
Evt. mere øl eller bouillon
Grønsagerne renses og skæres i meget grove stykker.
Læg dem i bradepanderne rundt om svineskankene.
Kom krydderier og marinaden fra kødet ved
grønsagerne.
Bland lidt rundt i grønsagerne.
Evt. hældes mere øl eller bouillon ved.
Sæt bradepanderne tilbage i ovnen og steg videre i ca.
2 timer til kødet er mørt og skindet er sprødt
Husk at vende rundt i grønsagerne ind imellem.
Bliver grønsagerne møre før kødet, kan det dækkes
med stanniol.
Tilbehør til svineskanke:
Lav en sovs af væden fra kødet, vand
meljævning, kulør, bouillon, salt og peber
Urter og kartofler fra stegningen.
Sennep og groft brød.
Groft brød, 4 stk. ca.
1 liter mørkt øl
3 dl vand
600 g fuldkornsspeltmel
3 tsk. salt
25 g + 25 g gær, økologisk
75 g smør, smeltet
1200 g hvedemel
3 dl græskarkerner
I en skål kommes øl, 25 g gær, salt, fuldkornsmel
og græskarkerner.
Rør det hele godt sammen, dæk til og stil på køl
til næste dag..
Tag dejen ud af køleskabet, opløs resten afgæren
i lunkent vand og ælt resten af ingredienserne i
dejen. Dejen æltes grundigt sammen. Juster
konsistens.
Sæt dejen til hævning et lunt sted tildækket med
plastpose.
Form 3 brød eller form boller af dejen. Sæt dejen
på plader til hævning.
Pensel brødet med vand tilsat lidt olie. Bages på
varme plader ved 225 grader i ca. 15-40 min.
Efter om det er boller eller brød. Hvis brødet
bliver for mørkt, lægges bagepapir over brødet.
Pandekager
1 kg hvedemel
4 tsk. bagepulver
4 tsk. salt
1 dl sukker
4 tsk. kardemomme
2 liter mælk
5 dl øl
24 æg
Smør til stegning
Sigt melet med sukker, salt, bagepulver og
kardemomme.
Med en håndmixer piskes æg, øl og mælk i dejen
til den er fri for klumper.
Juster konsistens af dejen. Den skal være tynd
som fløde.
Kom lidt smør på en varm pande og hæld lidt dej
på, drej panden så dejen fordeler sig.
Steg pandekagerne gyldne, med brune pletter,
vend og steg på den anden side.
Rul pandekagerne og læg dem på plader, på
bagepapir. Server dem varmede.
Tilbehør:
4 liter valnøddeis
Varm ølllikør med skum/eller i kaffe
Syltede blåbær
500 g blåbær, rensede og skyllede
4 strimler appelsinskal, kun det orangefarvede
3 dl appelsinsaft
400 g sukker
Kom det hele i en gryde og lad det småkoge ca.
10 min. Fjern appelsinskallen. Hæld de syltede
blåbær i en skål.
Varm øllikør med skum etc.
Forslag 1:
lav små glas med øllikør varmet til 60 grader,
toppet med flødeskum.
Forslag 2:
Laves som irsk kaffe, find ud af en måde der
passer med mængderne.