Store og små gryder
gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Madlavning 17-01-2013
Menu:
Mulligatawny soup, ristet kokosmel, rosiner
Panama kanin (forloren hare)
Brunede kartofler, rødkål, orange waldorf
salat
Vildtsovs, tyttebærsyltetøj
Mazarinkage, citronmåne, kaffe.
Mulligatawny soup
(90 års fødselsdagen, nytårsaften)
3 kyllinger i mindre stykker
4 liter vand ca.
4 gulerødder eller rester af snittet grønt
4 løg
1 bdt. Persille
4 laurbærblade
Salt, peber
Kyllingestykkerne hældes i en stor gryde.
Hæld vand på, til kyllingekødet er dækket.
Bring gryden i kog og skum suppen for
urenheder.
Kom grønsager i mindre stykker, salt og
peber i gryden. Læg låg på og kog suppen til
kødet er mørt.
Kyllingekødet afkøles og skæres i små
stykker.
Suppen sies.
Suppefyld:
1 kg løg, små tern
1 dl olie
100 g smør
4 spsk. Karry
Maizena majsstivelse
4 liter suppe
Kyllingebouillon
5 dl fløde
Kyllingekødet, små tern
I en stor gryde kommes løg, olie og smør.
Svits til løgene er klare og tilsæt karry, som
svitses et øjeblik.
Hæld suppen i gryden og evt.
kyllingebouillon.
Bring suppen i kog og derefter jævnes
suppen, med maizena udrørt i koldt vand.
Smag suppen til. Tilsæt fløde og
kyllingekød. Varm suppen og smag til igen.
Tilbehør: ristet kokosmel og rosiner.
Panama kanin
1 kg hakket kalve og svinekød
2 æg
2 dl rasp
2 løg, finthakkede
2½ tsk. salt
½ tsk. peber
2 dl mælk
8-10 skiver bacon
Kødet røres med salt og peber. Kom æg, løg og
rasp i kødet, derefter mælken. Rør kødet grundigt
sammen.
Form en hare, med krop, hoved, øre osv. i et
ovnfast fad og dæk kroppen med baconskiver.
Hæld 4-5 dl bouillon ved haren.
Steg haren ved 180 grader varm luft i ca. 1 time.
Brunede kartofler
1 kg aspargeskartofler
¾ dl sukker
25 g smør
Kog kartoflerne og pil skrællen af.
Kom sukkeret på en pande og lad det blive
lysebrunt. Kom smørret i panden og smelt det i
sukkeret.
Kartoflerne skylles let og hældes på panden.
Vend kartoflerne forsigtigt til de er brune over det
hele.
Rødkål
1 kg rødkål fintsnittet
2 dl ribssaft
1 dl eddike
100 g rørsukker
2 dl vand
1 tsk. salt
Rødkålen koges i 30 min. I vandet.
Tilsæt eddiken, rørsukker, ribssaft og salt.
Kog videre i 20 min. Hvis al væden fra rødkålen
fordamper, kan tilsættes mere ribssaft, vand eller
eddike, alt efter smagen af rødkålen. Rødkålen kan
også tilsættes appelsin, hele nelliker og
kanelstænger, hvis den skal have en mere julet
smag.
Vildtsovs
Der laves en sovs af skyen fra haren,
kartoffelvandet, lidt fløde, meljævning, madkulør,
smagsstoffer, gele etc.
Orange waldorf salat
1-2 bdt. Bladselleri, efter størrelse
12 røde æbler
1 klase vindruer
100 g valnødder
10 dl creme fraiche
2 spsk. akaciehonning
1 appelsin, skallen + lidt saft
Lidt salt og peber
Bladselleri skæres i tynde skiver og æblerne
med skræl, skæres i små tern.
Bland creme fraiche med honning,
appelsinskal, saft, salt og peber. Bland
bladselleri, æbler, druer og valnødder i
creme fraichen.
Pynt med druer og valnødder
Mazarinkage
125 g smør
1 dl mælk
125 g sukker
1 æg
1 ½ tsk. mandelessens
125 g hvedemel
1 ¼ tsk. bagepulver
Smørret smeltes i en gryde, tilsæt mælken.
Æg og sukker piskes med håndmixer til lys
og skummende masse.
Tilsæt mandelessens og lunken smeltet
smør-mælk.
Mel + bagepulver sigtes sammen og blandes
i æggemassen.
Kom dejen i en papirforet springform eller
tærteform.
Kagen bages ved 175 grader varm luft i 30
min.
Kagen afkøles i formen.
Glasur
2 dl flormelis
3 spsk. kakaopulver
1/3 dl kogt vand
Kom flormelis og kakao i en skål, hæld det
kogte vand i og rør glasuren sammen.
Kagen lægges på et fad og glasuren fordeles
over kagen med en våd kniv.
Citronmåne
125 g smør, smeltet og afkølet
125 g sukker
3 tsk. vanillesukker
2 æg
1 – 1 ½ citron, fintrevet skal
1 dl citronsaft
160 g hvedemel
50 g kartoffelmel
2 tsk. bagepulver
Æg, vanillesukker og sukker piskes med
håndmixer til lys og skummende masse.
Kom citronskal + saft i æggemassen.
Tilsæt melet, der er sigtet sammen med
kartoffelmel og bagepulver. Til sidst blandes
smørret i dejen.
Dejen kommes i en papirforet springform.
Kagen bages ved 175 grader i ca. 40 min, til
kagen er bagt.
Citronglasur
2 dl flormelis
1 – 1½ spsk. Citronsaft
Glasuren røres sammen.
Kagen tages ud af formen og skæres midt over,
så der bliver 2 halvmåner eller kagen kan
lægges på fad som en helmåne.
Glasuren må ikke være for tynd, når den
fordeles over kagen.