Store og små gryder
gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Menu plan
Spicy hokaidosuppe med bacon,
Solbrød med tomat.
Oksesteak, kartoffelbåde,
Bearnaisesauce, salat.
Chokosnitter med lime og chili.
Nøddekager.
Spicy hokaidosuppe med bacon 5-6 l.
4 stk. hokkaidogræskar,skrællet, tern
3-4 stk.etfedshvidløg, knuste
1 kg løg, tern
1 dl rapsolie
1 tsk. Chiliflager.
10 kardemommekapsler, frøene
1 spsk. Koriander stødt
1-2 spsk. 5 spices krydderi
3-4 l vand
Hønsebouilon
salt, peber
--
5 dl piskefløde
--
½ kg bacon i små strimler
½ l creme fraiche
Løgene svitses i olien.
Det hele koges mørt i en gryde, ca. ½-1 time.
Blend suppen ad flere omgange og kom den op i en ren gryde. Tilsæt fløden.
Juster konsistens og smag suppen til.
Bacon ristes sprødt i ovn eller på pande. Serveres som tilbehør til suppen sammen med creme
fraiche og solbrød med tomat.
Solbrød med tomat, 2 stk.
50 g gær
3-4 dl lunkent vand
1 spsk. Rørsukker
100 g soltørrede tomater, små tern
400 g hvedemel
1 tsk. Salt
1 spsk. Rapsolie
2 fed hvidløg, knuste
1 tsk. krydderurtemix
1 tsk. paprika
Ingredienserne æltes sammen til en god smidig, fugtig og let gærdej.
Dejen hæver under plastpose, gerne i ovn på max 40 grader.
Dejen deles i 2 stk.
Hver del, deles i 2 stk. Den ene del rulles til en lang pølse der trilles til en snegl, sæt den på en
plade med papir på.
Den anden del, deles i ca. 8 stk. der rulles til små solstråler. De små stråler fordeles ud fra sneglen,
sådan at den ene ende er klemt under sneglen.
Det hele pensles med æg og drysses med frø, kerner. Efterhæves og bages ved 200 grader 30-40
minutter.
Oksesteaks
4-5 bøffer hver af ca. 200 g oksefilet
1 spsk. Olie + smør
Salt, pebermix
Tør steaks med køkkenrulle og krydder dem på begge sider.
Metode 1: Steaks skal altid steges med god plads på en god varm pande i olie og smør, ca. 2-4
min. På hver side alt efter hvor røde de skal være.
Metode 2: Porrene lukkes på kødet, ved at brune steaks af ved høj varme på en pande med lidt
olie. Derefter stege steaks med god plads, ved god varme i olie og smør i ca. 2-4 min. På hver side
efter hvor røde de skal være.
Kartoffelbåde
Bagekartofler skrælles og skæres i både. Derefter lægges bådene i koldt vand.
Marinade pr. 2 kg kartofler:
1 dl olie
2-3 tsk. paprika
2 tsk. krydderurtemix
2 tsk. esdragon
½ tsk. gurkemeje
½ citron, saften
Kartoffelbådene afdryppes godt for vand og blandes med marinaden.
Bådene fordeles på plader med bagepapir og derefter drysses med salt og blandes igen.
Bages ved 200 grader i ca. 40-50 min.
Bearnaisesauce, 6-8 pers.
2 dl pasteuriserede æggeblommer
250 g smør
3 dl hønsebouilon
2 spsk. Bearnaiseessens
1 dl finthakket persille
Smelt smørret i en gryde og tilsæt hønsebouillon, essens og persille.
Hæld alle ingredienser i en blender og blend til saucen skummer godt.
Hæld saucen i en gryde af stål og saucen varmes først 20 min. Før servering.
Tag gryden af varmen når saucen bliver jævn. Smag til.
OBS! saucen skiller, hvis den koger.
Vintersalat
2 iceberg, fintsnittet
1 bk. Små blade, 1 agurk, tern
4 snack peberfrugter i tern
1 honningmelon, tern
2 appelsiner, tern, 2 æbler, tern
Fordeles på fade
Marinade, hældes over salaten
1 dl olie, 50 g hak. hasselnødder
2 spsk. æblecidereddike
Rørsukker, salt, peber
1 basilikum friske blade, pynt
Chokosnitter med lime, chili
3 æg
280 g sukker
2 tsk. vanillesukker
75 g hvedemel
½ tsk. bagepulver
3 spsk. Kakao
¼ tsk. chilipulver
1 lime, revet skal
100 g hakkede valnødder
100 g hakket chokolade
150 g smør, smeltet
Æg og sukker piskes skummende med håndmixer i ca. 5-8 min.
Tilsæt limeskallen, nødder og chokoladen.
Mel, bagepulver, cacao, vanille og chili sigtes sammen og blandes i æggene.
Smeltet afkølet smør røres i dejen.
I ovnens bradepande med bagepapir, fordeles dejen.
Kagen bages i ovnen ved 165 grader i ca. 30-45 min.
Køl kagen til lunken før den skæres i felter.
Nøddekager
125 g hvedemel
125 g smør
125 g rørsukker
150 g hasselnødder, hakkede
60 g sirup
1 citron, skallen
2 tsk. vanillesukker
Smør og mel smuldres til revet ost.
Det hele æltes godt sammen.
Kagerne sættes med ske, der trykkes godt flade, med god afstand.
Eller dejen trilles i 2 pølser, der sættes koldt, hvorefter der skæres skiver.
Bages ved 180 grader i ca. 8-10 min.