Store og små gryder
gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Menu plan:
19 jan. 2012
Kokos lime suppe med tigerrejer og
Krydrede aspargesstænger
Tortillas, oksefyld, bagte hvide bønner,
Salsa, tzatziki, tilbehør
Madpandekager, kylling i berbere,
Basmatiris med nødder, tilbehør,
Tortillachips, mangodressing, guacamole
Kokos lime suppe med tigerrejer
2 kg tigerrejer rå
Marinade:
2 dl Olie,
6 fed hvidløg, hakket fint
1 lime, saften
2-3 tsk. krydderurtemix, lidt salt
Tigerrejerne skæres på undersiden fra hoved til hale. Pil skallen af og fjern den sorte streng. Rejerne
aftørres i viskestykke og vendes i marinaden.
Rejerne steges ad flere omgange på varm pande. Rejerne må kun stege til de er lyserøde.
Suppen:
1½ dl olie
4 store løg eller 6 mindre, små tern
6-8 stilke citrongræs, det hvide finthakket
2-3 røde chili, renset, finthakket
4 spsk. Frisk ingefær, skrællet, revet
8 fed hvidløg, finthakkede
4 ds. Kokosmælk
5 dl vand
1 spsk. Tomatkoncentrat
4 limefrugter, saften
1 dl fishsauce
2 tsk. gurkemeje
Lidt stødt spidskommen
På en pande svitses løg og hvidløg i olie til de er bløde og lys gyldne.
I en stor gryde kommes de stegte løg, sammen med ingefær, citrongræs, chili, kokosmælk, limesaft,
fishsauce, gurkemeje, tomatkoncentrat, spidskommen og vand.
Lad suppen koge i max 5 minutter.
Juster konsistens, smag til.
Fyld til suppen:
2 bdt. Forårsløg, snittet mm.tyndt
2 agurker, skrællede, små tern
1 bdt. Bredbladet persille, hakket groft
Varm suppeskåle eller dybe tallerkner.
Fordel fyldet i tallerknerne.
Kom suppen over fyldet og fordel rejerne. Servereres straks sammen med tilbehøret.
Krydrede aspargesstænger
Grønne asparges
1 pakke butterdej
Bacon eller lufttørret skinke
1 æg, sesamfrø
De grønne asparges knækkes i bunden, så det træede tages fra.
Butterdej tøes op og der skæres ¾ cm tynde strimler.
Bacon eller skinke skæres i lange tynde strimler.
Asparges omvikles først med bacon og derefter med butterdej, så det ligner åbne spiraler.
Læg asparges spiralerne på papir på bageplader. Pensel let med æg og drys med sesamfrø.
Bages ved 180 grader til butterdejen er sprød og gylden.
Tortillas 10-12 stk.
450 g hvedemel
50 g smør
1/8 tsk. salt
2½ dl varmt vand
Hæld mel, salt og smør i en food processor og kør til smørret og melet ligner revet ost.
Tilsæt vandet og kør til dejen samler sig og er smidig og fugtig.
Hvis dejen er for tør, tilsættes mere vand.
Form 10-12 boller og lad dem hvile under en plastpose i ca. 20-30 min.
Hver bolle rulles tyndt ud til en pandekage.
Tortillaerne bages på en tør pande, ca. 1 min. Vend pandekagen og tag den af, når der er lysebrune
pletter.
Tortillaerne holdes varme i et fugtigt viskestykke i en plastpose.
Tortillaerne kan varmes forsigtigt i ovn eller microovn, gerne tildækket og evt. sprayet med lidt vand.
Som variation kan tilsættes blended spinat, gurkemeje etc.
Madpandekager, 12-14 stk. ca.
325 g hvedemel
1 lille tsk. salt
5 æg
6-7 dl mælk
Det hele piskes med håndmixer til klumpfrit dej. Dejen hviler i ca. 20 min. Før bagning.
Pandekagerne bages på en pande i lidt olie eller smør. Der bruges ¾-1 dl dej pr. pandekage afhængig
af pandestørrelse.
Pandekagerne vendes når de er lysebrune. Efter bagning stables de oven på hinanden.
Oksefyld
2 kg okseinderlår, små strimler
2 løg, tern
5 fed hvidløg, hakket fint
2 rød chili, renset, små tern
2 røde peberfrugter, tern
2 spsk. Tomatkoncentrat
1 ds. Flåede hakkede tomater
2 tsk. stødt spidskommen
3 tsk. oregano
1 tsk. karry
2 tsk. krydderurtemix
Salt, peber
Olie
Kødet brunes i olie ad flere omgange.
Olie, løg og hvidløg svitses med sammen med kødet i en gryde. Tilsæt alle ingredienser på nær
peberfrugt.
Lad retten småsnurre 30-45 min. Eller til kødet er mørt. Væden skal koge ind og retten jævne sig selv,
juster evt. med væde.. Smag til og tilsæt peberfrugt.
Bagte hvide bønner
500 g hvide bønner, sættes i blød i vand 1 døgn. Hæld vandet væk og skyl dem grundigt.
2 tsk. salt, 2 dl olie, 3 laurbærblade, 2 løg finthakkede, 4 fed hvidløg, hakkede, 1-2 chili, finthakkede,
1 tsk. stødt spidskommen, 1 tsk. stødt koriander, 2 tsk. rosa peberkorn, ½ dl æblecidereddike, vand
I et dybt fad kommes bønner, alle ingredienser + vand, så bønnerne er dækkede. Bages i ovnen ved
120 grader i ca. 1 time, eller til bønnerne er møre.
Bønnerne kan også koges i en gryde, men bliver bedst i ovnen.
Bønnerne kan også tilsættes tomatkoncentrat, tomater hakkede etc.
Salsa
500 g modne tomater
2 spsk. Tomatkoncentrat
1-2 løg
2-3 fed hvidløg
1 frisk chili
2 tsk. krydderurtemix
2 tsk. oregano
Citronsaft, salt, peber
2-3 spsk. Olie
Tomaterne halveres, saften fjernes.
Det hele køres på food processor og smages til, evt. med lidt rørsukker
Tzatziki
4 agurker revet groft
Salt
400 g græsk yoghurt
3-4 fed hvidløg, hakket fint
Lidt salt, peber
De revne agurker blandes med salt i en stor skål. Lad agurkerne trække 30 min.
Pres saften meget hårdt ud af agurkerne, evt. i et viskestykke.
Den græske yoghurt blandes med hvidløg.
Agurkerne blandes i yoghurten og smages til med salt og peber.
Tilbehør
1 honningmelon, tern
½ liter creme fraiche.
2 iceberg, snittet fint
Kylling i berbere
15 stk. kyllingebryst, strimles
Steges ad flere omgange i olie.
Berbere
2 spsk. Revet ingefær
2 fed hvidløg
1 løg, tern
½ tsk. paprika
1 tsk. salt, lidt peber
½ tsk. nelliker
½ tsk. kanel
½ tsk. muskatnød revet
½ tsk. kardemomme
½ tsk. allehånde
½ tsk. fennikel
½ tsk. koriander
Det hele køres på food processor til pasta.
Sovsen
1½ dl olie
1 kg løg i tern
½ dl citronsaft
1 dl paprika
2-3 dl tomatpure
Vand, salt, peber
Løg og olie svitses i en stor gryde.
Tilsæt berbere, citronsaft, paprika, tomatpure og juster med vand.
Kog til sovset konsistens.
Kyllingestrimlerne blandes i sovsen.
Smag retten til.
Basmatiris med nødder
500 g basmatiris
3 spsk. Olie
2-3 løg hakkede
3 fed hvidløg hakkede
2 store gulerødder, revet groft
2 tsk. spidskommen
8 kardemommekapsler
4 tsk. stødt koriander
4 tsk. sorte sennepsfrø
2 laurbærblade
8-10 dl hønsebouillon
200 g cashewnødder
Salt, peber
Risene skylles i en fin sigte.
Hæld risene i en skål med koldt vand i ca. 30 min.
Risene drypper af i en sigte.
Opvarm olien i en stor gryde og tilsæt løg, hvidløg og gulerødder. Efter 5 min. Tilsættes risene
sammen med spidskommen, koriander, sennepsfrø, kardemommekapsler og laurbærblade.
Steg videre i 3 min. Til risene er blandet med krydderierne.
Hæld bouillon på risene og krydder med salt og peber.
Risene bringes i kog, læg låg på og lad gryden småsimre i ca. 5-10 min.
Tag gryden af varmen og lad risene trække i ca. 5 min.
Rør nødderne i risene, smag til med salt og peber.
Risene serveres som tilbehør
Mangodressing
350 g græskyoghurt
1 ds. Mango, blended
1 tsk. krydderurtemix
2 tsk. røget paprika
½ spsk. Tomatkoncentrat
Citronsaft, salt, peber, lidt akaciehonning
Græsk yoghurt blandes med mango, tomatkoncentrat og krydderierne.
Smag til.
Guacamole
6 avocado, modne
250 g græsk yoghurt
1 dl finthakket løg
2-3 fed hvidløg
Lidt citronsaft
1-2 tsk. krydderurtemix
Stødt koriander, chili, salt, peber
Avocado deles og kødet tages ud af skallerne. Kødet kan køres på food processor eller moses fint med
en gaffel.
Græsk yoghurt blandes med avocado, løg, hvidløg, citronsaft og krydderier.
Smages til.
Tilbehør
Tortillachips, revet ost, peberfrugt i tern,
Agurk i tern, tomater,forårsløg, rødløg, bananskiver, ristet kokosmel, peanuts osv.
Quesadillas
Tortillapandekager smøres med, mangodressing, guacamole, salsa eller lignende. Kom kødfyld på,
eller skinke, fisk, grønsager, drys med revet ost, krydderier, frugt etc.
Fold pandekagen og klap den godt sammen.
Steg pandekagen sprød på en pande i lidt olie, eller steg den sprød på en plade i ovnen. Pandekagen
kan også deles midt over inden stegningen.