Store og små gryder
gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Forældre weekend på Kongensgaard Efterskole, Nr. Nissum
2011
Bagt gulerodssalat med rå
ristede jordnødder
500 g gulerødder bølgeskåret og
dampet 5 minutter,afkølet
½ squash julienneskåret
½ rødløg, finthakket
1 fed hvidløg, revet
50 g rå jordnødder
1/4 tsk. 5 spice krydderi
2 tsk. Olie
Lille drys salt
Nødderne blandes med olie,
krydderi og en smule salt.
Hæld nødderne i en lille
bradepande og lad dem gyldne i
ovnen ved 150 grader i ca. 5-10
minutter. Afkølet
Marinade:
2 spsk. Olie, ½ spsk. citronsaft
1/3 tsk. 5 spice
1 spsk. friskhakkede
krydderurter, citrontimian,
mynte, oregano, rosmarin,
persille. Lidt salt og peber
1-2 tsk.. akaciehonning.
Gulerødderne blandes med
rødløg og squash, derefter med
marinaden. Fordel grønsagerne
på et fad. Drys med jordnødder
og evt. friske krydderurter.
Bagt gulerodssalat med
rå ristede jordnødder
Russisk rødbedesuppe med
tilbehør
500 g hakket oksekød
300 g tynde porreringe,
400 g selleri finthakket,
175 g pastinakker, finthakket,
350 g rødbeder finthakket,
225 g gulerødder finthakket
2 liter vand
Hønsebouillon
2-3 tsk. Salt
½ spsk. krydderurtemix
Oksekødet svitses i en stor gryde.
Kom alle grønsager ned til kødet.
Hæld vand, buillon, salt og
krydderurtemix i gryden.
Suppen skal småkoge i ca. 30-40
minutter.
Smag suppen til.
Tilbehør:
Creme fraiche
Hakket persille
Revet ost
Russisk rødbedesuppe
med tilbehør
Grønne flutes, 2 stk.
25 g gær, 2 dl yoghurt naturel
50 g hytteost, ½ dl sesamfrø
½ dl hakket persille, ½ dl hakket
purløg
0,2 dl olie, ½ dl vand,1 tsk. Sukker,
1½ tsk. Groft salt, 200 g sigtemel,
100 g speltmel ,
100 g hvedemel
Hæld væsken i en røreskål og tilsæt
gæren.
Tilsæt resten af ingredienserne og
ælt dejen 5-10 min.til den er smidig
og fugtigt.
Juster konsistensen med ekstra
hvedemel eller vand.
Dejen hæver til dobbelt størrelse
under en plastpose.
Del dejen i 2 stk. og rul dem ud til
lange flute.
Læg dejen på plade med bagepapir
på.
Pensl dejen med æg og rids dejen på
skrå.
Drys dejen med sesamfrø.
Dejen hæver og bages ved 180-200
grader ca. 20-30 min.
Grønne flutes
Tomatflute 2 stk.
25 g gær,
3 dl lunkent vand
1 spsk. Rørsukker,
60 g løg, hakket
100 g soltørrede tomater, små tern
1 stk. peberfrugter, små tern
400 g hvedemel, Aurion
1½ tsk. Salt
1 spsk. Rapsolie
1 fed hvidløg, knust
2 tsk. frisk rosmarin, bladene
hakkes let
Ingredienserne æltes sammen til
en god smidig og let gærdej.
Dejen hæver under plastpose.
Dejen deles i 2 stk. Form lange
flute af dejen.
Det hele pensles med æg og
drysses med frø, kerner.
Efterhæves og bages ved 180-200
grader 30 minutter. Ca.
Tomatflute
Bulgur med tomat og rucola
3dl kogt bulgur, afkølet
½ rød peberfrugt, små tern
100 g rødløg, små tern
100 g cherrytomater, både
1/3 agurk, små tern
½ dl tørrede tranebær
25 g rucola salat, snittet groft
30g mandler, ristet gyldne, hakket
groft
Marinade:
2 spsk. rapsolie
3 spsk. vand
1½ spsk. citronsaft
½-1 fed hvidløg
2 tsk. chili, hakket
1 spsk. Mynte, frisk, hakket
Lidt salt og peber og evt. Stødt
spidskommen
De løse bulgur fordeles på et fad.
Herover kommes løg, peberfrugter,
tranebær, tomat, agurk og
rucolasalat.
Bland og løft salaten med let hånd.
Marinaden blandes sammen og
smages til. Fordel marinaden og
mandler over salaten.
Bland og løft salaten med let hånd.
Bulgur med tomat
og rucola
Popcorn
1 stor glasskål, 1 dl popmajs
2 spsk. Vand, ½ tsk. salt
Kom majs, vand og salt i
glasskålen.
Læg film over skålen og prik huller
så dampen kan slippe ud.
Sæt i microovn på fuld effekt i ca.
5-7 minutter.
Hold øje med popcornene, når de er
ved at være færdige med at poppe.
De kan let blive branket, hvis de får
for meget tid.
OBS: skålen bliver varm. Fjern
filmen og hæld popcornene i et fad.
Tzatziki med agurk
3 dl græsk yoghurt
400 g agurker, rives groft, saltes ½
time med lidt salt, afdryppes og
vrides for vand i viskestykke.
1-2 fed hvidløg, knust
1 spsk. olie, Salt, peber
Yoghurten smages til med salt,
peber og hvidløg, Bland agurkerne i
yoghurten. Smag tzatzikien til og
hæld den i en skål.
Popcorn
Tzatziki med agurk
Torskeret med rejer
700 g kogt kold torskefilet
Dressing:
3 dl græsk yoghurt
½ røde peberfrugt, finthak.
1 spsk. purløg, fintsnittet
2 spsk. finthakket persille
1 spsk. dild fintsnittet
1 spsk. citronsaft
2 spsk. tomatkoncentrat
2 tsk. paprika, sigtet
Salt, peber, evt. lidt sukker
Pynt:
150 g rejer, optøede, afdryppes
godt
Dildkviste, citron
Anret torskeflagerne på 1 fad.
Dressingen blandes og smages til.
Derefter fordeles dressingen over
fisken.
Pynt fadet med rejer, dild og
citron.
Torskeret med rejer
Fantasibrød
3 dl vand, lunkent
15 g gær, ½ tsk. salt
2 spsk. rapsolie
100 g durummel
50 g rugmel eller grahamsmel,
Aurion
300 g hvedemel, Aurion
Hæld vandet i en skål og tilsæt
gæren.
Alle ingredienser tilsættes og dejen
æltes ca. 10 min. Til den er blød,
fugtig og trådet.
Lad dejen hæve til dobbelt størrelse
og form forskellige fantasibrød, alt
efter årstiden eller hvad man nu
finder på. Det er kun fantasien der
sætter begrænsninger.
De forskellige figurer/brød store
eller kuvertbrød (15 stk.) lægges på
plade, pensles med æg, drysses med
frø kerner etc.
Efter endt hævning bages figurerne
ved 180-200 grader i ca. 20-30 min.
Efter størrelse.
Fantasibrød
Kongensgaards leverposteg
1 kg svinelever, hakket
250 g løg, finthakket eller blended
¾ dl olie
150 g hvedemel
2½ dl tomatjuice eller pure og vand
3 - 4 æg efter størrelse
4-5 dl vand ca.
1-2 tsk. peber
15-20 g salt efter smag
Leveren røres med krydderier, æg,
løg og hvedemelet.
Tilsæt tomatjuice og olie. Vandet
tilsættes lidt efter lidt.
Levermassen skal have konsistens
som vælling.
Lav en stegeprøve i ovnen og tilsæt
evt. mere smag.
Levermassen skal hældes i smurte
forme og bages ved 180-200 grader i
ca. 30-45 minutter.
Kongensgaards
leverposteg
Honninggravad laks med
madagascarpeber og
sennepscreme
Det er vigtigt at laksesiderne har
været frosset i min. 14 dage på
minus 18-20 grader inden brugen.
1 stk. optøet lakseside, ca.1-1½ kg
Krydderblandingen til
gravningen:
25-30 g salt
40 g honning
20 g grønne syltede
madagascarpeberkorn, knuste
1 spsk. Rosa peberkorn tørrede
1 spsk. Revet citronskal
--
Honningen røres blød og blandes
med de andre ting til
krydderiblandingen.
Krydderblandingen smøres på
laksesiderne.
Laksesiderne lægges i fade.
Dækkes til og stil straks på køl i 3
dage.
Når laksen er klar til brug skæres
den i tynde skiver på skrå.
Anret skiverne på et fad med salat
på som pynt.
Drys med knust rosapeber.
Honninggravad laks med
madagascarpeber og
sennepscreme
Sennepscreme
1 l græsk yoghurt
½ dl dijonsennep
1 dl brunt farin
½ dl rødvinseddike
Salt og peber
Sennep og farin blandes sammen.
Heri kommes græsk yoghurt og
rødvinseddike. Smag til med salt og
peber. Sennepscremen hældes i små
skåle og sættes ved fisken.
Rosa oksespidsbryst
1 kg oksespidsbryst af Anguskvæg
Kødet ridses i felter.
Drys med salt og pebermix.
Langtidsstegegning.
Brun kødet ved 225 grader i 5-8 min.
Tag kødet ud af ovnen mens den
køler ned. Fortsæt stegning på 100-
125 grader, med stegetermometer.
Centrumstemperatur skal være 63
grader. Kødet hviler 15 min.
Utildækket.
Skæres i tynde skiver.
Sennepscreme
Rosa oksespidsbryst
Rødbedetzatziki
400 g rødbeder, skrællede, revede
40 g ristede græskarkerner
Dressing:
400 g græsk yoghurt
1-2 fed hvidløg, knust
1 tsk. Æbleeeddike
Lidt 5 spice krydderi
2 spsk. hakket persille
Salt og peber
Rør dressingen sammen og smag den
til. Bland rødbederne i dressingen.
Hæld rødbedetzatzikien i skåle og
pynt med ristede græskarkerner
Græskarkerner ristes let på tør pande
til de popper op, eller i fad i ovn i få
minutter ved 150 grader.
5 spice krydderi
5 stjerneanis
1 kanelstang Sri Lanka
2½ tsk. szechuanpeberkorn
1 spsk. lakridsrod
2 tsk. fennikelfrø
1½ tsk. Nelliker hele
Det hele blendes på elektrisk
krydderikværn og sigtes.
Opbevares i glas med skruelåg.
Rødbedetzatziki
5 spice krydderi
Pasta med svampe og nødder
300 g pasta penne eller skruer etc.
Kommes i rigeligt kogende vand
med salt. Pastaen koges til ”Al
Dente”
Skylles i rigeligt koldt vand og
afdryppes.
50 g seranoskinke, skiver
30 g hasselnøder
1 løg, hakkes medium fint
200 g champignon uden rod, skiver
½ røde peberfrugter, tern
½ dl bredbladet persille,
grofthakket
Marinade:
2 spsk. Rapsolie
1 spsk. Æbleeddike
4 spsk. vand
1½ tsk. Krydderurtemix
1tsk. Paprika, lidt salt
Skinken lægges på bageplade med
bagepapir. Steges sprødt i ovnen
ved 180 grader i få minutter. Knus
seranoskinken mellem fingrene til
flager.
Nødderne ristes på plade i ovnen i
få minutter. Kom nødderne i et
viskestykke og gnid skallerne af
nødderne. Hak nødderne groft.
Løgternene svitses i lidt rapsolie
på panden.
Champignonerne svitses i lidt
rapsolie på panden.
De løse pastarør fordeles på et fad.
Bland champignons med løg,
peberfrugt og nødder, fordel
blandingen over pastaen.
Marinaden blandes og kringles
over pastaen.
Fordel skinkeflagerne over salaten
og løft op i salaten med hænderne.
Pasta med svampe
og nødder
Hvidkålssalat med grønkål og
dadler
200 g hvidkål, fintsnittet
50 g gulerødder, julienne
50 g grønkål frisk, fint hakket på
food processor
50 g dadler, strimler
Dressing
1 dl yoghurt naturel
1 tsk. citronsaft, ½ tsk. Honning, lidt
peber/salt
Anrettes på fad og drysset med lidt
hakket grønkål, gulerod og dadler.
Dressingen blandes og serveres til
salaten.
Hvidkålssalat med grønkål
og dadler
Tomatsalat med blomkål og
karrymarinade
6 blommetomater, skiver
½ blomkål, minibuketter, blancheret
2 minutter
2 pærer, små tern, vendt i lidt
citronsaft
½ porre, mm tynde skiver, ringene
nulres løse med fingrene.
Karrymarinade
4 spsk. olie
1 spsk. citronsaft
1 tsk. karry
Lidt salt og peber
Tomaterne fordeles på et fad.
Karrymarinaden blandes sammen.
Blomkål, pæretern og porreringe
blandes forsigtigt med
karrymarinaden.
Fordel blandingen over tomaterne.
Tomatsalat med blomkål
og karrymarinade
Tortillachips med
tomattapenade, humus
3 tortillapandekager
Skær tortillaerne i små trekanter
som færdselsskilte, chipsstørrelse.
Rist tortillatrekanterne sprøde i
ovnen.
Tomattapenade:
30 g brødkrumme, ½ fed hvidløg
1 spsk. sorte oliven uden sten, 30 g
soltørrede tomater
½ grillet peberfrugt, syltet
1tsk. frisk rosmarin, 1 spsk.
koldpresset olie
1 tsk. citronsaft, ½ tsk. Tørret
krydderurtemix
Lidt salt og peber, anelse Sukker,
lidt koldt vand
Hvidløg, oliven, tomater,
peberfrugter og rosmarin køres på
food processor. Tilsæt olie,
sukker, vand og citronsaft.
Tilsæt brødkrummen. Hvis
tapenaden er for fast tilsættes mere
vand.
Smag til med salt og peber. Hæld
tapenaden i en skål som tilbehør til
tortillachips.
Tortillachips med
tomattapenade, humus
Humus:
100 g kigærter skylles godt og lægges
i blød i vand natten over.
Hæld vandet væk og kog dem møre i
rent vand tilsat 1tsk. salt, 1
laurbærblad, 2 tsk. olie, 1 tsk. Hel
koriander, 1 hel nellike, 1 nip
Spidskommen hel, 1 tsk. Rosa
peberkorn.
Kogetid små 2 timer.
Køl kigærterne af i lagen til næste dag
i køleskabet. Hæld lagen væk.
Kigærterne er klare til brug eller til
frysning.
100 g kogte afkølede kigærter
½ spsk. koldpresset olie, 1 tsk.
citronsaft, 1/4 tsk. Spidskommen
stødt,
½ fed hvidløg, 2-3 spsk. græsk
yoghurt, salt og peber
Det hele køres på food processor.
Start med kigærter og hvidløg. Kom
resten i og kør til ensartet eller
struktureret konsistens. Smag til med
salt og peber. Juster konsistens med
græsk yoghurt, hvis den er for fast.
Kom humusen i en skål som tilbehør
til tortillachips.
Stegt kold majssalat
30 g tørrede tomater, udblødes i
vand, strimles
500 g majskerner, frost
50 g rødløg, hakket
½ spsk. Olivenolie
salt, peber, basilikum, citronsaft
1/4 salat, lola rossa
1/4 salat lola bionda
Løgene svitses i olien.
Tomater og majs svitses med i få
minutter.
Smag til med salt, peber,
basilikum og citron.
Salaten køles ned.
Salatbladene skylles og plukkes i
mindre stykker og blandes i
salaten. Anrettes på et fad og
pyntes.
Stegt kold majssalat
Spinatsalat med
tranebærtopping
200 g kinaradisse, julienneskåret
50 g babyspinatblade
1½ røde peberfrugter, tern
3 appelsiner, skrællede, skiver
40 g valnødder, hakket let
Dressing:
2 tsk. rødvinseddike
½ tsk. Dijonsennep
1 spsk. rapsolie
½ fed hvidløg
½ tsk. akaciehonning
Salt, pebermix
Bland eddike, sennep og honning
sammen. Olien piskes i blandingen.
Smag til med salt og pebermix.
Tranebærtopping:
40 g tørrede tranebær
3 tsk. akaciehonning
Salt, pebermix
Tranebær og honning koges op i
gryde under omrøring.
Tranebærrene koger til de begynder
at briste.
Toppingen smages til med salt og
pebermix og sættes til afkøling.
Kinaradisser, appelsinskiver og
peberfrugt blandes med dressingen.
Fordel på et fad. Kom babyspinat
over kinaradisserne.
Løft op i salaten med fingrene, så
den blandes let.
Drys med hakkede valnødder og
tranebærtopping.
Spinatsalat med
tranebærtopping
Squash og blåbærkage
275 g hvedemel, 250 g farin mørk, 2
tsk. bagepulver
2 tsk. Kanel, 2 tsk. vanillesukker
½ tsk. kardemomme
1 nip salt
60 g hasselnødder, hakkede fint
2 dl rapsolie, 4 æg
225 g squash, revet
100 g blåbær
75 g æbler, revet med skal
De tørre ingredienser samles i en skål
og blandes sammen.
Tilsæt olie, æg og squash.
Til sidst blandes æbler i dejen.
Blåbærrene blandes ikke i dejen.
Fordel dejen i en lille aflang
bageform med bagepapir i.
Drys de frosne blåbær over dejen.
Bages i ca. 40 min. Ved 165-180
grader
Squash og blåbærkage
Lasagne
500 g hakket oksekød
1 ds. Flåede tomater i tern
50 g tomatkoncentrat
1½ tsk. barbecuekrydderi
1½ tsk. krydderurtemix
1½tsk. paprika
60 g hvedemel
Salt, peber
100 g løg i tern
1 porre, julienneskåret
125 g gulerod, revet
Vand
Svits kødet i en gryde og sluk for
gryden.
Bland hvedemelet i kødet.
Tilsæt krydderier og grønsager
og bland det hele sammen.
Fyld 3-5 dl vand i gryden.
Lad lasagneretten småkoge ca.
30-40 min.
Smag retten til med flere
krydderier. Tilsæt evt. mere vand
hvis retten er for tør.
I et fad kommes skiftevis
kødsovs, lasagneplader osv. Slut
af med kødsovs.
Drys med revet ost.
Sæt fadet i ovnen ved 180 grader
i ca. 40 min.
Lasagne
Provence squash
1½ stk. squash, skiver med
bølgeskær
150 g cherrytomater, halve
50 g løg, både
1 spsk. olie
2 spsk. balsamisk eddike
1½ tsk. frisk rosmarin, bladene
finthakkede
Lidt salt, lidt peber
--
lidt basilikumblade, hakkes
--
Løgbådene blandes med olien,
balsamisk eddike, salt, peber og
rosmarinen.
Steg løgene halvmøre i ovnen ved
180 grader.
Tilsæt squash til løgene og bland
rundt.
Steg blandingen videre i ovnen til
det er næsten mørt.
Tilsæt de halve cherrytomater og
steg videre ca. 5-8 min.
Serveres i et fad drysses med lidt
basilikumblade.
Provence squash
Både af sødkartoffel, pastinak og
gulerødder
1 kg sødkartoffel, både
½ kg pastinakkker, pommes frites str.
½ kg gulerødder, skiver
200 g løg, både
Marinade:
3 spsk. rapsolie
1 spsk. citronsaft
2-3 spsk. balsamisk eddike
1½ tsk. krydderurtemix
1 tsk. blå birkes
Salt, peber
Det hele blandes med marinaden og
hældes i en stor bradepande.
Bages i ovnen ved 160-180 grader ca.
45-60 min.
Grønsagerne skal være let grillede i
kanten, mør, men have lidt bid.
Både af sødkartoffel,
pastinak og gulerødder
Stegte sild i lage med
rødløgsringe
7 hele rensede sildefileter, gnides
med salt.
Rugmel, Olie
1 æg
1½ spsk. dijonsennep
Pisk æg og sennep sammen.
Vend sildefileterne i
æggeblandingen og stryg dem let
før de vendes i rugmel tilsat lidt
salt.
Sildefileterne steges i olie på
panden. Læg sildene i dybe fade.
Syltelage:
1½ dl eddike, 1½ dl vand
1 dl sukker
1 tsk. rosa peberkorn
1-2 laurbærblade
1/5 tsk. Oregano
1 tsk. krydderurtemix
1 tsk. salt
1 rødløg, tynde ringe
Lagen koges og rødløgene koger
med i 2 minutter.
Rødløgene fordeles over sildene.
Fordel lagen over sild og rødløg.
Sildene trækker køligt, gerne til
næste dag.
Stegte sild i lage med
rødløgsringe
Kano pizzaer, 15 stk.
Dej:
3 dl vand, 15 g gær
1 tsk. Rørsukker, 200 g hvedemel
Aurion
50 g durummel
2 tsk. Blå birkes, 2 spsk. Koldpresset
rapsolie.
½ tsk. salt
Lav en gærdej og ælt den smidig.
Dejen skal være fugtig.
Sæt dejen til hævning 45 min. et lunt
sted, dækket med en plastpose.
Fyld:
2 tsk. Koldpresset rapsolie
200 g hakket oksekød,
50 g løg, finthakket, 1 dl dåsetomat,
hakket
½ røde peberfrugt, finthakket, ½ fed
hvidløg revet,
Krydderblanding:
1 Sri Lanka kanelstang, 20 hele
allehåndefrø, 20 hele korianderfrø,
1 dl Citronsaft og lidt salt og peber.
På en ren tør pande varmes de hele
krydderier, til de dufter godt, pas på
krydderierne må ikke branke. De hele
krydderier kværnes i en elektrisk
kværn sammen med lidt salt og peber.
I en gryde svitses olie, løg og hvidløg
i få minutter.
Kom kødet i gryden og svits til kødet
er brunet.
Kom tomat og peberfrugt i gryden til
kødet. Tilsæt krydderiblandingen efter
smag. Tilsæt citronsaft og lad kødet
stege til det er blevet mere tør. Smag
fyldet til og hæld det til afkøling i et
fad.
Dejen deles i 15 stk. Rul hver del ud
til ovaler. Kom fyldet på midten af
ovalerne. Nip de 2 korte sider
sammen, så der dannes en kano.
Pensel dejen med lidt æg. Lad
pizzaerne hæve lidt og bag dem
derefter ved 180-200 grader til de er
gyldne, ca. 10-15 minutter efter
størrelse.
Kano pizzaer
Majssuppe
1 liter vand
Hønsebouillion
500 g majskorn, frosne
Majs, vand og bouillion koges i
gryde i ca. 30 minutter.
2 gule peberfrugter, tern
1/3 dl olie
1 fed hvidløg, hel
Salt, peber
lidt citronsaft
lidt chili
Peberfrugter, olie og hvidløg
fordeles på en plade med bagepapir.
bagepapir.
Grilles/steges let i ovnen.
Majsene fiskes op af bouillionen og
køres på food processor sammen
med peberfrugterne.
Majs og peberfrugt tilsættes til
bouillionen.
Smag til med salt og peber,
citronsaft og chili.
Juster konsistens med ekstra vand.
Suppen skal være fyldig og let
cremet, med struktur af majsstykker.
Majssuppe
Marineret rosa oksespidsbryst
0,7 kg rosa oksespidsbryst,
langtidsstegt, afkølet, tynde skiver
1 stk. Mango, tern
1 stk. rød peberfrugt, strimler
1 rødløg, små tern
1½ squash, små tern
Kødskiverne krølles og lægges let
rodet på et fad.
Fordel mango, peberfrugt, rødløg
og squash oven på kødet.
Løft op i kødet så grønsagerne
fordeler sig.
Marinade:
½ dl balsamicoeddike
½ spsk. olie
2 tsk. akaciehonning eller sukker
2 tsk. citronsaft
1/4 stk. rød chili, finthakket
lidt sort peber og salt
½ dl sultanas, lyse rosiner
Marinaden blandes sammen og
smages til. Marinaden kringles
over kødskiverne.
Kødet må gerne stå koldt i flere
timer.
Marineret
rosa oksespidsbryst
Peperonata
1 rødløg, både
1 løg, både
1½ r peberfrugter, tern 2 x 2 cm.
1 fed hvidløg, groftskåret
0,2 dl olie
1½ dl tomat i tern fra dåse
150 g hvide bønner, kogte
lidt æbleeddike
Salt, peber
1 tsk. Oregano
Rødløg, løg, hvidløg og olie
blandes og steges i ovnen i
bradepande ved 180 grader ca. 20
min.
Tilsæt tomat og hvide bønner.
Tilsæt æbleeddike, oregano, salt og
peber.
Juster evt. med lidt vand, hvis
blandingen er for tør. Smag til med
salt og peber.
Det hele bages færdig i ovnen ved
140 grader i ca. ½ time.
Peperonata
Ristet rugbrød med
kyllingespread og krydderknas
4 skiver rugbrød,
Pensel skiverne tyndt med
rapsolie med hvidløg.
Skær rugbrødsskiverne hver i 4
baner.
Rugbrødet ristes sprødt i ovnen
ved 180 grader få minutter.
Kyllingespread
2 stk. kyllingebryst stegte,
afkølede
½ fed hvidløg, 1 forårsløg, snittet
fint
2 spsk. persille, hakket fint
1-2 dl græsk yoghurt, lidt
citronsaft, hvid peber, salt,
½ tsk. shawarmakrydderi
Kyllingekødet skæres i mindre
stykker.
Det hele blendes i en food
processor, Til kyllingepålægget
er blevet til en jævn masse.
Smag pålægget til med
krydderier og juster konsistens
med græsk yoghurt, til smørbart
pålæg.
Kommes i en skål.
Ristet rugbrød med
kyllingespread og
krydderknas
Krydderknas
2 dl sesamfrø,
1 dl mandler, hakkede
1 tsk. Hel koriander
1 tsk. Hel spidskommen
2 tsk. Oregano
2 tsk. Rosa peberkorn
1 tsk. Fennikel hel
4 tsk. Salt groft
Sesamfrø tørristes let på pande.
Mandler tørristes let på pande.
Koriander, spidskommen og
fennikel tørristes let på pande.
Kom sesamfrø, koriander,
spidskommen, fennikel, oregano,
peberkorn og salt i en elektrisk
kværn. Sesamblandingen blandes
med mandlerne.
Hæld i skål som tilbehør.
Arranger rugbrødet sammen med
kyllingespread og krydderknas på et
fad.
Krydderknas
Små pandekager med peberlaks,
bagte små tomater, peberfrugtdip
2 dl mælk, 0,4 dl kogt vand
1 tsk. Sukker, ¼ tsk. Salt
2 spsk. rapsolie, 100 g grahamsmel
75 g hvedemel, 5 g gær
2 æg
Mælk og vand blandes i en skål. Når
væsken er lillefingervarm opløses
gæren.
Kom æggeblomme og olie i dejen,
sammen med salt, sukker og melet.
Sæt dejen til hævning. Når dejen
bobler lystigt, piskes æggehviderne
stive og blandes i dejen.
Pandekagerne bages som små tykke
plette på en pande med lidt olie.
Læg pandekagerne taglagte på plade.
Bagte små tomater
200 g små tomater halveres og lægges
med snitfladen opad på papir på
plader. Dryp med lidt olie og
krydderurtemix.
Bages i ca. 1½ time ved 130 grader.
Små pandekager med
peberlaks, bagte små
tomater, peberfrugtdip
Peberfrugtdip
150 g græsk yoghurt
½ syltet røgedt peberfrugt
lidt citronsaft
lidt Lage fra peberfrugterne
Salt og peber
Den græske yoghurt røres med
citronsaft, lage og salt og peber.
Peberfrugterne hakkes fint og
blandes i yoghurten.
Smag dippen til og kom den i en
skål.
200 g peberlaks i mindre bidder.
På et fad arrangeres pandekager,
tomater og dip.
Peberfrugtdip
Broccolisalat med bagt græskar
300 g hokaidogræskar, tern
1 spsk. Olivenolie
1 spsk. Æblecider
1 tsk. citronsaft
Salt + peber
Græskarternene vendes i olie,
cider, citronsaft, salt og peber.
Bages i ovnen ved 170 grader i 30
min. Ca. til de får en klar farve.
300 g Broccoli, små buketter
20 g græskarkerner, ristede i
ovnen
½ spsk. Olivenolie
1 spsk. Æblecidereddike
Broccolien dampes 2 min.
Afkøles og dryppes godt af.
Broccolien blandes med olie og
æblecidereddike.
Derefter blandes græskarternene i
broccolien.
Salaten anrettes på fad, med
ristede græskarkerner.
Broccolisalat med bagt
græskar
Rødbedesalat med æbler og
peberrod
300 g rødbeder, kogte, smuttede,
tern eller stave
300 g æbler, danske, tynde både
med skræl
2 dl ylette
salt, sukker
20 g revet peberrod
friske dildkviste
Yletten blandes med peberrod, salt
og sukker. Smages til.
Bland æbler og rødbeder med
dressingen.
Gem lidt æblebåde og
rødbedestave til pynt.
Salaten fordeles på et fad.
Pynt med dildkviste.
Rødbedesalat med æbler
og peberrod
Pastinaksalat med æbler
300 g pastinakker, julienneskæres
300 g gulerødder, julienneskæres
3 røde æbler, terninger
1/3 spidskål, fintsnittet
3 spsk. rosiner
3 spsk. hasselnødder
Marinade:
1 spsk olie
1 spsk. citronsaft
1 tsk. akaciehonning
½ tsk. Tørrede krydderurter
Salt, peber
Marinaden blandes sammen.
Salaten blandes med marinaden.
Hæld salaten i skåle.
Pastinaksalat med æbler
Brød med kerner 2 stk.
25 g gær
4 dl vand, lunken
3 dl yoghurt naturel, cheasy
2 tsk. Salt
1 tsk. rørsukker
0,3 dl olie
50 g solsikker
50 g græskarkerner
50 g hørfrø
30 g nødder hakkede
200 g speltmel, Aurion
100 g rugmel, Aurion
400 g hvedemel, Aurion
I en skål kommes vand, yoghurt,
salt, sukker, olie, rugmel og
speltmel.
Efter det er rørt sammen tilsættes
gæren.
Når gæren er rørt i dejen tilsættes
resten og der æltes til fugtig
konsistens ikke klistret.
Æltetid er ca. 10 min. For at opnå
en god konsistens i det færdige
resultat.
Hvis det er nødvendigt justeres
dejen med mere væske eller
hvedemel.
Dejen skal hæve til dobbelt
størrelse under en plastpose.
Form 2 brød af portionen enten
som runde brød, der lægges på
plader med bagepapir på, eller i
smurte 2 l forme.
Brødene skal ridses og pensles
med kærnemælk.
Drys med frø, kerner eller
lignende.
Hæves og bages ved180-200
grader i ca. 40 min.
Brød med kerner
Romkugler
700 g kagerester
1/4 dl romessens
1-2 tsk. vaniljesukker
½ dl cacao
40 g kokosmel
Koldt vand efter behov
Kokosmel til pynt
Kageresterne kommes i skålen til røremaskinen.
Lad maskinen køre til der er en ensartet smuldret kagemasse.
Kom romessens, vanillesukker og cacao i romkuglemassen.
Start maskinen og juster konsistens med vand.
Juster smagen med ekstra romessens og eller cacao.
Massen trilles i kugler og vendes i kokosmel.
Romkugler
Romkuglesangen.
Melodi: Føl hvordan dit liv bliver fyldt/can you feel the love tonight.
1 Man tager et lille stykke, af kagen fra i går.
Og også et par bidder, af den fra sidste år.
Man skal ha`tre af slagsen, for den rette smag.
Så rulles de i hånden, med største velbehag.
Omkvæd:
For romkugler, det kan jeg lide.
Det er min snack.
Og selvom jeg har, chips under sengen.
Så det dem som jeg vil have.
2 En kop kakao, og lidt kokosmel.
Et par liter vand, det skal der også til.
Og når du så har formen, og den gode smag.
Så spiser du dem blot, både nat og dag!
3 Vaniljesukker, skal der i vor dej.
Romessensdråber, det hele er en leg.
Snart så er de klare, til at blive ædt.
Og hvis du spiser nok, så skal du nok bli`mæt.
4 Jeg deler dem kun nødigt, med andre`r end mig.
Men der skal skam nok blive, en lille en til dig.
For de brune runde kugler, med det hvide på.
Put dem blot i munden, så skal, alt nok gååå.
Sørens romkuglesang
Mange sange er blevet til på en besynderlig måde, men jeg tror, at vi er den eneste efterskole i Danmark, der
har sin egen romkuglesang. Og det kan vi takke Søren for:
For det hele begyndte en dag i køkkenet hvor Søren lærte at lave romkugler, men han var også bange for at
glemme opskriften. Men der er jo det ved Søren, at han synger til sit arbejde, så jeg foreslog, sådan for sjov,
at han jo bare kunne lave en romkuglesang, og et par dage efter snakkede alle på skolen om Sørens
romkuglesang.
Sørens romkuglesang