Store og små gryder
gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Sprøde rugstænger med pikantost
Rugbrødskiver skåret i 1-2 cm brede stænger.
Rapsolie, hvidløg, havsalt/flagesalt.
Olien blandes med hvidløg og pensles tyndt på rugbrødet.
Derefter skæres rugbrødet i baner og lægges på plader med bagepapir.
Drys med salt og bag stængerne sprøde og gyldne i ovnen ved 180 grader.
Rugbrødet kan efter pensling også skæres til croutoner og ovntørres.
Pikantost
5 dl græsk yoghurt 10 %, ½ tsk. tomatpulver, 1 tsk. tørret dild, ¾ tsk. hvidløgspulver, ¾
tsk. krydderurtemix Santa Maria, ½ tsk. salt, ½ tsk. sukker, ¼ tsk. paprika.
Det hele blandes sammen, smages til og hældes i en skål og opbevares i køleskabet.
Tortillachips med humus
3 tortillapandekager
Skær tortillaerne i små trekanter som færdselsskilte, chipsstørrelse.
Rist tortillatrekanterne sprøde i ovnen.
Humus
250 g kogte kigærter, 20 g soltørret tomat, 2 fed hvidløg, 0,3 dl olie,
Lidt salt, 1-2 tsk. shawarma krydderi, Lidt citronsaft,
1 dl græsk yoghurt, evt. lidt vand
Kigærterne blendes fint på food processoren. Soltørret tomat, hvidløg og olie blendes
sammen. Det hele blandes sammen i en skål.
Smag til og kom humusen op i en skål.
Kogning af kigærter:
500 g kigærter sættes i blød i koldt vand et døgn. Kigærterne skylles grundigt i rent vand
og koges i vand med laurbærblade, salt, peberkorn, olie og lidt krydderurter til de er møre
ca. 1 ½-2 timer.
Kigærterne afkøles i vandet.
Små portionsæblekager med granola og ylettecreme
1 kg danske æbler med smag, skrælles og skæres i både, 1-2 dl vand, 2 tsk. vaniljesukker,
evt. ekstra sukker.
Æblebådene kommes i en gryde med vandet. Låg på gryden og lad æblerne småkoge til
æblerne koger noget ud. Tilsæt vanilje og evt. sukker. Juster konsistens og smag til.
Æblegrøden afkøles helt.
Granola
4 dl hel boghvede, 1 dl chiafrø, 1 dl kokosmel, 1 tsk. kanel, 130 g honning,
2 dl hele hasselnødder hakkes groft, 2 dl hele mandler hakkes groft, 1 dl græskarkerner, 1
dl solsikkekerner, 2 tsk. kakaonibs.
Kakaonibs blandes i granola efter afkøling.
I ovnens bradepande blandes alle de tørre ingredienser.
Smelt honningen og bland den i granolaen.
Sæt bradepanden i ovnen ved 150 grader ca. i 45 min. Eller til det dufter godt, er gyldent
og sprødt. Vend rundt i blandingen undervejs flere gange.
Under afkøling vendes der af og til rundt i blandingen.
Til sidst tilsættes kakaonibs og blandingen hældes i en lufttæt beholder.
Superlækkert tilbehør som drys på yoghurt etc.
Ylettecreme
3 dl ylette/græsk yoghurt, lidt vanillesukker, 1 dl fløde piskes til skum.
Det hele blandes let sammen.
I små kokotter eller små glas kommes ½ spsk. granola. Herover lægges en passende
mængde æblegrød. På toppen lægges en klat ylettecreme. Drys med lidt granola.
Romkugler, er fryseegnet
700 g kagerester, 1/4 dl romessens, 1-2 tsk. vaniljesukker, ½ dl kakao,
40 g kokosmel, Koldt vand efter behov, Kokosmel til pynt
Kageresterne kommes i skålen til røremaskinen. Lad maskinen køre til der er en ensartet
smuldret kagemasse. Kom romessens, vanillesukker og kakao i romkuglemassen. Start
maskinen og juster konsistens med vand, romessens og kakao. Massen trilles i kugler og
vendes i kokosmel.
Decemberjuice
1 rødbede, 1 appelsin ø, 12 gulerødder, 8 smagfulde danske æbler,
Lidt ingefær
Det hele presses i en juicemaskine og serveres afkølet i glas.
Multijuice
1 kg gulerødder, 1 kg æbler, 1-2 pærer, ½ appelsin uden skræl, 1 citronbåd.
Det hele presses i en juicemaskine og serveres afkølet i glas.
Græshopperen
3 stænger blegselleri, 3 granny smith æbler, ½ citron ø, 1 lille squash, 1 lille agurk, 1 lille
buket broccoli.
Det hele presses i en juicemaskine og serveres med isterninger.
Efterårsscones, 20 stk. ca.
500 g hvedemel, 80 g havregryn fine, 6 tsk. bagepulver, 4 tsk. kanel,
1 lille teske salt, 150 g små æbletern, 3/4 tsk. revet ingefær, 1 tsk. revet citronskal
135 g honning, 4 æg, 2 dl yoghurt naturel, 100 g nutana margarine eller 1 dl olie.
Hvis der vælges nutana margarine smuldres det ind i melet.
Bland alle de tørre ingredienser i en røreskål. Smelt honningen, afkøl til lunken og bland
den sammen med yoghurt, ingefær, citron og æg. Nu tilsættes æggeblandingen sammen
med æbletern og evt. olie. Dejen æltes godt sammen, den skal være fugtig.
Rul dejen ud på bordet med mel under dejen. Tykkelsen på dejen skal være ca. 2 cm.
Udstik scones med et glas eller 7 cm kolonneform. Alternativ kan der formes flade boller.
Sæt dejen på plader med bagepapir.
Pensel dejen med et sammenpisket æg.
Bag scones ved ca. 180-200 grader i ca. 14-16 min. De skal hæve op og blive gyldenbrune.
Flækkes og spises med græsk yoghurt blandet med orangemarmelade, hytteost eller lidt
smør.
Sprøde rugstænger
med pikantost
Tortillachips med humus
Små portionsæblekager
med granola
og ylettecreme
Romkugler
Decemberjuice
Multijuice
Græshopperen
Efterårsscones