Store og små gryder
gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Decemberjuice
1 rødbede, 1 appelsin ø, 12 gulerødder, 8 smagfulde danske æbler,
Lidt ingefær
Det hele presses i en juicemaskine og serveres med isterninger eller små stykker appelsin.
Multijuice
1 kg gulerødder, 1 kg æbler, 1-2 pærer, ½ appelsin uden skræl, 1 citronbåd.
Det hele presses i en juicemaskine og serveres med isterninger eller små stykker appelsin.
Kanelæbleboller, 20 stk.
50 g gær, 3 dl minimælk/skummetmælk, 2 æg
½ tsk. Salt, 3 spsk. Rørsukker/muscovadosukker
0,6 dl olie, 500 g hvedemel, 3 danske æbler og revet
2½ tsk. kanel, Sri Lanka
Gæren udrøres i den lune mælk. Tilsæt resten af ingredienserne.
Dejen skal hæve til dobbelt str. Form bollerne og sæt på plade.
Bollerne efterhæves.
Pensel bollerne med æg/mælk.
Bages ved 180 – 200 grader ca. 15 min.
Abrikoskakaocreme
250 g abrikoser tørrede
1-2 dl vand
Kakaopulver
Abrikoserne koges møre i vandet og afkøles.
Blendes til cremet konsistens. Måske skal alt kogevandet ikke bruges.
Rør kakaopulver i abrikoscremen efter smag.
Varm hyldebærsuppe
Modne hyldebærklaser
Sukker efter smag
Maizena eller kartoffelmel til jævning
Hyldebærklaserne skylles godt og de grove stilke fjernes.
I en gryde koges hyldebær og vand til saften er sprængt af bærene.
Si saften og smid hyldebærkvaset væk.
Hæld noget af saften i en gryde og juster evt. med ekstra vand.
Bring gryden i kog og tilsæt sukker efter behov.
Udrør lidt maizena eller kartoffelmel i vand, og jævn suppen let.
Tilbehør kan være kold risengrød, tvebakker, æbletern etc.
Små portionsæblekager
1 kg danske æbler med smag, skrælles og skæres i både, 1-2 dl vand, 2 tsk. vaniljesukker,
evt. ekstra sukker.
Æblebådene kommes i en gryde med vandet. Låg på gryden og lad æblerne småkoge til
æblerne koger noget ud. Tilsæt vanilje og evt. sukker. Juster konsistens og smag til.
Æblegrøden afkøles helt.
Musliknas
2 dl havregryn, 1 spsk. Kokosmel, ½ dl mandler hakkede, ½ dl hasselnødder hakkede, 1
spsk. Solsikkekerner, 1 spsk. Græskarkerner, 1-2 spsk. Honning. Muslien ristes på en
pande med honningen til det bliver gyldent og sprødt. Musliknaset afkøles helt.
Ylettecreme
3 dl ylette, lidt vanillesukker, 1 dl fløde piskes til skum.
Det hele blandes let sammen.
I små kokotter eller små glas kommes ½ spsk. Musliknas. Herover lægges en passende
mængde æblegrød. På toppen lægges en klat ylettecreme. Drys med lidt hakkede nødder.
Energikugler
3 dl mandler eller nødder diverse, 1½ dl tørrede dadler uden sten, 1½ dl tørrede figne,
abrikoser eller andet tørret frugt, lidt revet skal af appelsin eller citron, lidt saft fra appelsin
eller citron, 1 spsk. Kakaopulver eller 50 g chokolade, vanille, stødte nelliker, kanel,
kardemomme, sort peber, kokosmel.
I en food processor køres mandler, nødder, tørret frugt, lille smule af hvert krydderi, til det
hele er finthakket.
Kom kakako i sammen med appelsinsaft og skræl eller citron.
Massen skal være sådan at den kan trilles til kugler. Juster med saft eller kokosmel alt efter
konsistens. Check smagen.
Tril kugler der vendes i kokosmel eller stænger der vendes i hakkede nødder.
Sprøde rugstænger
med humus
Decemberjuice
Multijuic
Kanelæbleboller
Abrikoskakaocreme
Varm hyldebærsuppe
Små portionsæblekager
Musliknas og
Ylettecreme
Energikugler
Efterskolernes dag 2014
Kongensgaard Efterskole
Sprøde rugstænger med humus
Rugbrødskiver skåret i 1-2 cm brede stænger.
Rapsolie, hvidløg, havsalt/flagesalt.
Olien blandes med hvidløg og pensles tyndt på rugbrødet.
Derefter skæres rugbrødet i baner og lægges på plader med
bagepapir.
Drys med salt og bag stængerne sprøde og gyldne i ovnen
ved 180 grader.
Rugbrødet kan efter pensling også skæres til croutoner og
ovntørres.
Humus
250 g kogte kigærter, 20 g soltørret tomat, 2 fed hvidløg, 0,3
dl olie,
Lidt salt, 1-2 tsk. shawarma krydderi, Lidt citronsaft,
1 dl græsk yoghurt, evt. lidt vand
Kigærterne blendes fint på food processoren. Soltørret
tomat, hvidløg og olie blendes sammen. Det hele blandes
sammen i en skål.
Smag til og kom humusen op i en skål.
Kogning af kigærter:
500 g kigærter sættes i blød i koldt vand et døgn. Bønnerne
skylles grundigt i rent vand og koges i vand med
laurbærblade, salt, eberkorn, olie og lidt krydderurter til de
er møre ca. 1 ½-2 timer.
Bønnerne afkøles i vandet.