Store og små gryder
gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Sprøde rugstænger med humus
Rugbrødskiver skåret i 1-2 cm brede stænger.
Rapsolie, hvidløg, havsalt/flagesalt.
Olien blandes med hvidløg og pensles tyndt på rugbrødet.
Derefter skæres rugbrødet i baner og lægges på plader med bagepapir.
Drys med salt og bag stængerne sprøde og gyldne i ovnen ved 180 grader.
Rugbrødet kan efter pensling også skæres til croutoner og ovntørres.
Humus
250 g kogte kigærter, 20 g soltørret tomat, 2 fed hvidløg, 0,3 dl olie,
Lidt salt, 1-2 tsk. shawarma krydderi, Lidt citronsaft,
1 dl græsk yoghurt, evt. lidt vand
Kigærterne blendes fint på food processoren. Soltørret tomat, hvidløg og olie blendes
sammen. Det hele blandes sammen i en skål.
Smag til og kom humusen op i en skål.
Kogning af kigærter:
500 g kigærter sættes i blød i koldt vand et døgn. Bønnerne skylles grundigt i rent vand og
koges i vand med laurbærblade, salt, eberkorn, olie og lidt krydderurter til de er møre ca. 1
½-2 timer.
Bønnerne afkøles i vandet.
Gulerodsstave med krydderknas
6 gulerødder i tynde stave, sættes i små glas.
Krydderknas
2 dl sesamfrø, 1 dl mandler, hakkede, 1 tsk. Hel koriander, 1 tsk. Hel spidskommen, 2 tsk.
Oregano, 2 tsk. Rosa peberkorn, 1 tsk. Fennikel hel, 4 tsk. Salt groft
Sesamfrø tørristes let på pande. Mandler tørristes let på pande.
Koriander, spidskommen og fennikel tørristes let på pande.
Kom sesamfrø, koriander, spidskommen, fennikel, oregano, peberkorn og salt i en elektrisk
kværn. Sesamblandingen blandes med mandlerne.
Hæld blandingen i små skåle og kom lidt drys på gulerødderne.
Kanel pæreboller.
4 dl yoghurt naturel, 2 æg, 25 g gær, ½ tsk. salt, 3 spsk. Brun farin, ¾ dl rapsolie, 2-3 pærer
i små tern, 1-2 spsk. Nykværnet kanelstang efter smag, lidt kardemomme og revet
ingefær.100 g hasselnødder hakkede, 400 g hvedemel, 300 g Aurion hvedemel.
Gæren udrøres i den lunede yoghurt. Tilsæt æg, farin, olie, salt og pærer. Kanel og nødder
blandes med melet. Det hele æltes grundigt til der skabes lange glutentråde i dejen. Dejen
skal være fugtig og klistret. Juster konsistens og stil dejen til hævning et lunt sted og
tildækket med plastpose.
Når dejen er hævet til dobbelt størrelse formes boller, der sættes til hævning på plader med
bagepapir. Bollerne efterhæves og pensles med æg.
Bages ved 180-200 grader i ca. 15-20 min. Efter størrelse.
Æblepandekager
290 g hvedemel, 20 g rørsukker, 1 tsk. Bagepulver, 1 tsk. Natron,
1½ tsk. Vanillesukker, 4½ dl yoghurt, 2 æg
200 g æbleterninger
I en skål kommes hvedemel, rørsukker, bagepulver, natron og vanillesukker. Hæld yoghurt
og æg i skålen.
Med en håndmixer piskes dejen godt sammen, til dejen er uden klumper.
Tilsæt æbleternene og bland forsigtigt med en ske.
En pande varmes og der hældes lidt olie på panden. Spiseskefulder af dej sættes på panden.
Bag pandekagerne ved god varme og vend dem når de er halvbagte. Spises lune med lidt
creme fraiche og kanelsukker
Hybenkradser
1 dl rensede hyben, 2 gulerødder, 1 banan,1dl bær, jordbær, hindbær eller blandede bær. 1
rød peberfrugt, 2 dl mælk eller rismælk,
1 appelsin. Det hele renses og skæres i stykker. Blend det hele til cremet konsistens. Tilsæt
evt. mere væske.
Græshopperen
3 stænger blegselleri, 3 granny smith æbler, ½ citron ø, 1 lille squash, 1 lille agurk, 1 lille
buket broccoli.
Det hele presses i en juicemaskine og serveres med isterninger.
Decemberjuice
1 rødbede, 1 appelsin ø, 12 gulerødder, 8 smagfulde danske æbler,
1 friskkværnet kanelstang fra Sri Lanka.
Det hele presses i en juicemaskine og serveres med isterninger eller små stykker appelsin.
Rødbede ananas juice
1-2 rødbeder, 1/3 ananas, 2 pærer, ½-1 citron, lidt ingefær.
Det hele presses i en juicemaskine og serveres med isterninger.
Smothie med banan og jordbær
200 g jordbær, 2 bananer, lidt vanille, 2 dl yoghurt eller appelsinsaft.
Tilsæt gerne krydderier som kanel, ingefær kardemomme etc.
Granatæble og gulerodsjuice
2 granatæbler, 3-4 gulerødder, 2 æbler, 1 citron ø.
Granatæblerne halveres og kernerne bankes ud, fra den hvælvede side.
Pres citronen igennem juicemaskinen og derefter resten
Juicer er sprængfyldte med vitaminer, mineraler og alt muligt som kroppen har rigtig godt
af. Hvis du yderligere tilsætter lidt koldpresset rapsolie er det endnu bedre.
Sprøde rugstænger
med humus
Gulerodsstave med
krydderknas
Kanel pæreboller
Æblepandekager
Hybenkradser
Græshopperen
Decemberjuice
Rødbede ananas juice
Smothie med banan
og jordbær
Granatæble og
gulerodsjuice
Kongensgaard Efterskole, Nr. Nissum