Kalitesser
Store og små gryder gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Opskrift til torsdag d. 26. jan. 2017. Madlavning for mænd i Gudum
Sund madlavning for alle.
Londons street food: Fish and chips, aioli Fried chicken wings not so hot Forårsrullerdej, sur sød sauce Fried onions Aioli, soya, hvid dressing, rød dressing Blandet grøn salat
Fish and chips 3 kg kullerfilet/torskefilet Salt Drys fisken med salt og lad det trække ½ time. Øldej 450 g hvedemel 6 friske æggeblommer 9-10 dl øl - 6 friske æggehvider 3 tsk. salt - Kom øl og æggeblommer i en stor skål. Heri udrøres øllet til klumpfri dej. Pisk æggehviderne stive med saltet og vend det i øldejen. Skær fisken i gode lunser og tør dem grundigt af. Olie varmes til 180 grader og hold temperaturen undervejs. Når olien er klar, dyppes få stykker fisk ad gangen i øldejen. Dryp lidt af dejen fra og kom dem ned i den varme olie. Steg til fisken er gyldenbrun og sprød. Læg fisken på fedtsugende papir.
Chips 5 kg bagekartofler 3-4 liter olie til stegning Salt Skræl kartoflerne og skær dem i stave. Kartoflerne skal udvandes 1 time i koldt vand. Tør kartoflerne tørre. Varm olien op i 2 gryder til en temperatur på 150 grader. Forkog kartoflerne ad flere omgange i ca. 6 min. til de er møre, men lyse. Olien varmes herefter til ca. 190 grader. Steg fritterne gyldne og sprøde. Læg dem til afdrypning på papir og læg dem derefter i tynde lag på plader med papir på. Lige før servering kan de varmes ved 220 grader i ovnen. Drys med salt.
Aioli, hvidløgsmayo 4 æggeblommer, pasteuriserede 4 fed hvidløg - 3-4 dl smagsneutral olie 2-3 spsk. citronsaft 2 spsk. dijonsennep Salt, peber Hakket persille Blend hvidløg og æggeblommer. Tilsæt olien lidt efter lidt, mens der blendes. Kom resten i og blend videre. Smag til. Sættes koldt.
Fried chicken wings 2,5 kg kyllingevinger Krydderblanding: 3 dl hvedemel 1,5 spsk. hvidløgssalt 2 spsk. urtesalt 4 tsk. sennepspulver 2 spsk. barbecue krydderi 2 tsk. chilipulver – eller mere hvis hottere 2 tsk. cayennepeber salt og peber Det hele blandes sammen. Vingerne skal være helt optøet og deles med en kniv i leddene. De yderste vingespidser kasseres hvis de er med. Derefter tørres vingerne helt tørre. Vingerne vendes i krydderblandingen. Læg vingerne på plader med bagepapir på. Bag/steg dem ved 200 grader i ca. 15 min. (Brug ikke varmluft) Vend vingerne og steg dem i ca. 20 min. på den anden side. Sauce/dip 8 dl ketchup 4 dl fransk sennep ½ - 1 dl soya sauce 2 dl brun farin ½ spsk. hvidløgssalt 4 tsk. røget paprika 2 tsk. chilipulver – eller mere hvis hottere 100 g bacon, ristet sprødt, knust som rasp Lidt eddike Salt, peber Det hele blendes sammen. Smag til. Variation: 1.Vingerne kan pensles eller vendes i saucen efter stegningen og steges videre ved 180 grader til de er karameliserede. (Brug ikke varmluft) 2. Eller vingerne kan dyppes i saucen og spises som de er.
Hvid dressing 5 dl creme fraiche 2,5 spsk. fransk sennep 6-8 syltede agurker, finthakkede 1 løg, finthakket Salt, peber Bland det hele sammen, smag til og hæld det i en skål.
Rød dressing 5 dl creme fraiche 1 – 1½ dl ketchup Salt, peber, chilipulver Bland det hele sammen og smag til. Hæld det hele i en skål.
Blandet grøn salat 1 spidskål, revet groft på food proccessor 1 ds. Majs 3 snackpeberfrugter, tern 1 ds. Ananas, tern 2 løg, tern Gulerødder revet Det hele blandes sammen og hældes i skåle.
Forårsruller 30 stk. runde Olie til stegning Fyldet: 500 g hakket svinekød 100 g krabbekød/rejer 1,5 dl udblødte glasnudler 100 g tørrede svampe, udblødte i vand 1 - 2 løg, små tern 2 gulerødder, revet fint 3 stk. forårsløg, fintsnittet 2 æg 3 spsk. fishsauce 4 spsk. rapsolie ½ tsk. peber Lidt salt
Krabbekød eller rejer afdryppes godt og skæres i mindre stykker. Når svampene er udblødte skal de finhakkes. Når grønsagerne er ordnede blandes alt til fyldet sammen til en fast fars. Tag 3 rispapir ad gangen og udblød dem i vand i 2-3 sekunder. Læg rispapirpladerne på et viskestykke. Når pladerne er bløde, lægges en lille rulle af farsen midt på pladen. Fold pladen ind om fyldet. Fold siderne ind over fyldet. Rul pladen med fyldet, til den er lukket. Kog rullerne i 180 grader varmt olie.
Sur sød sauce 4 dl ananaslage/vand 1,5 dl eddike 2 dl ketchup 1,5 – 2 dl sukker 0.5 dl soyasauce 1 tsk. Chilipulver Lidt salt 2 spsk. Majsstivelse Kom ananaslage og vand I en gryde. Tilsæt eddike, ketchup, sukker, soya og chilipulver. Lad sursød  saucen koge i et par min. Majsstivelsen udrøres i koldt vand. Tag gryden fra varmen mens saucen bliver jævnet med majsstivelsen. Bring saucen i kog og smag den til, til den har den rigtige smag og konsistens. Lad saucen køle af.
Sprøde løgringe 4 Store løg 4 dl kærnemælk 4 dl hvedemel 2 tsk. salt 1 tsk. bagepulver 1 tsk. paprika ½ tsk. cayennepeber Olie Skær løgene i tykke skiver. Læg dem ½ time i koldt vand, afdryppes godt. Bland de tørre ingredienser i en skål. Hæld kærnemælken i en anden skål. Løgringene tørres grundigt. Vend de løse løgringe i kærnemælken. Afdryp løgringene. Vend løgringene i melblandingen.  Steg løgringene i varm olie ad flere gange. Temp. ca. 180 grader og få min. Lad løgringe afdryppe godt.