Store og små gryder
gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Italiensk Osso Buco
18-20 stk. Osso Buco (ben med hul i), 5 kg
Hvedemel, salt, peber
Olie
--
4-5 store løg
700 g gulerødder
1 bdt. Bladselleri
1 helt hvidløg
500 g pureret tomat
1 fl. Hvidvin
Frisk eller tørret timian og rosmarin
-
2 bdt. Persille
1 citron skallen revet fint
Kanten på kødstykkerne ridses ned flere steder. Det forhindrer at stykkerne buer op under
stegningen.
Vend kødstykkerne i hvedemel tilsat salt og peber.
Kødstykkerne brunes godt i olie på en varm pande eller i gryde.
Grønsagerne renses og skæres i grove stykker. Brun grønsagerne let i olie.
Kom kødstykker og grønsager i en gryde eller 2.
Kom pureret tomat, hvidvin, paprika,salt og peber i gryden. Tilsæt evt. ekstra vand om
nødvendigt.
Læg låg på og lad kødet snurre i en times tid.
Tilsæt hvidløgsbåde, rosmarin og timian. Vend lidt rundt på kødet. Tilsæt evt. ekstra vand og
lad retten snurre videre i en times tid, eller til kødet er mørt.
Smag til og server retten i fade, drysset med hakket persille blandet med revet citronskal.
Alternativt kan retten jævnes let.
Peperonata
1 kg løg, både
7 peberfrugter, rød, grøn, gul
1 helt hvidløg, hakket
8-10 tomater, grove tern
1½ dl olie
Salt, peber
Timian
1 citron saften
Peberfrugterne strimles og saltes. Lad dem trække ca. ½ time og tør dem for væde.
Svits løgbådene i olie på en pande og hæld dem i en gryde.
Svits peberfrugt i olie og kom dem ned i gryden til løgene. Grønsagerne skal stege ca. 10 min.
Tilsæt resten på nær tomaterne og citronsaften.
Snur retten videre i ca. 5-10 min.
Tilsæt citronsaft, tomaterne og smag retten til. Lad retten snurre få min.
Alternativt kan retten laves i ovnen.
Olien blandes med salt, peber, timian, citronbåde og hvidløg.
Grønsagerne minus tomater i både, blandes med olien.
Kom grøntsagsblandingen med olien i ovnfaste fade. Steg blandingen i ovnen ved 180-200
grader i ca. 45-60 min. Der vendes jævnligt rundt i grønsagerne, til grønsagerne er næsten
møre, derefter tilsættes tomaterne og retten steger færdig i ovnen.
Kartoffelkage
4-5 kg bagekartofler
1 dl olie
800 g løg, hakkede
1 helt hvidløg, hakket
1 liter kaffefløde
1 liter hønsebouillon
Salt, peber, timian
Rasp
Kartoflerne skrælles og skæres i tynde skiver. Kartoflerne blandes med olie, løg, hvidløg, salt,
peber og timian.
Fordel blandingen i ovnfaste smurte fade. Kom en blanding af fløde og bouillon over
kartoflerne og drys med rasp. Bag retten ved 180 grader til kartoflerne er møre, ca. 1 time.
Rom fromage, 18 personer ca.
3,1 dl pasteuriserede æg
250 g sukker
30 g husblads
2 dl mørk rom
1 dl vand
9 dl piskefløde
Husblads skilles ad og lægges i en skål med koldt vand.
Æg og sukker piskes lyse og luftige i ca. 10 min. Med håndmixer.
Gør piskerisene rene og pisk fløden til skum.
Husblads knuges fri for vand og kommes i en gryde. Tilsæt 1 dl vand og smelt ved svag varme
til husbladsen er smeltet.
Bland rom og husblads sammen.
Æggemassen blandes med husbladsen når den er lunken.
Flødeskum blandes i til sidst.
Hæld fromagen i skåle og sæt til afkøling.
Pynt fromagen med skum og hakket chokolade.
Italienske mandelbiscotti
200 g mandler
325 g hvedemel
2 tsk. bagepulver
¼ tsk. salt
125 g smør, halvblødt
275 g sukker
2-3 æg
¾ dl kaffebønner groft malede
1 knivspids kanel
1 citron, revet skal
Mandler overhældes med kogende vand. Når skindet løsner efter ca. 10 min. Fjernes skindet.
Kom mandlerne på en plade med bagepapir og rist dem 5 min. I ovnen på 180 grader eller til de
er lys gyldne. Mandlerne afkøles og hakkes fint i en food proccessor.
Bland mel, salt og bagepulver og gnid smørret ind i melet. Sukker blandes med citronskal,
kaffebønner og kanel. Bland resten af ingredienserne i dejen. Ælt dejen godt og form en
rektangel på 6-8 cm bredde og 1 cm højt.
Skær dejen i stave og læg dem på plader med bagepapir på.
Bages i ca. 20-30 min. Ved 165 grader. Eller til kagerne er sprøde og faste.
Stjernechok. Småkager 100 stk. ca.
300 g smør
1 dl olie
225 g sukker
250 g brun farin
20 g vanillesukker
3 æg
540 g hvedemel
2 tsk. bagepulver
160 g hasselnødder, hakkede
200 g chokolade, hakket, lys eller mørk
--
1 stjerneanis + 25 g sukker
--
Stjerneanis og sukker kværnes til pulver i en kaffekværn og sigtes.
Smør, olie, sukker, farin, vanille og æg røres godt sammen.
Melet sigtes med bagepulver og stjerneanis. Melet blandes i dejen sammen med chokolade og
nødder.
Dejen sættes, på plader i toppe, med 2 teskeer og med god afstand.
Bages ved 170 grader i ca. 14 min.
Variation:
Hvis man ikke ønsker lakridssmag, kan det undlades, men så tilsættes de 25 g sukker til dejen.
Italiensk Osso Buco,
peperonata,
kartoffelkage,
Rom fromage
Italienske
Mandelbiscotti,
Stjernechok.
Småkager,