Store og små gryder
gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Menu:
torsdag 3 feb. 2011
Jordskokkesuppe med ristet bacon, croutoner.
Wienerschnitzel med tilbehør, salat med ananas, agurkesalat, små kartofler i urtepesto,
whiskysauce
Jordskokkesuppe med ristet bacon, croutoner
2 kg jordskokker, skrællede
300 g løg, tern
6 fed hvidløg
3½-4 liter god suppe/buillon
Stilke af krydderurter som basilikum eller timian eller krydderurtemix, laurbærblade.
1-2 citroner, saften
5 dl mælk eller fløde
2 spsk. Rapsolie
Salt, peber
---
Tilbehør:
Bacon, tørristet
Croutoner af flute.
Basilikum, friskhakket
Olien kommes i en gryde. Heri svitses løg og hvidløg til de er lidt bløde, men uden at tage
farve.
Kom de skrællede jordskokker i gryden og svits dem sammen med løgene.
Tilsæt suppen, krydderurter, salt og peber.
Kog suppen til grønsagerne er møre.
Suppen med grønsager blendes eller purer suppen med en stavblender.
Smag suppen til med citronsaft, krydderurter, Mælk/fløde, salt og peber.
Kog suppen stille i ca. 20 minutter.
Smag suppen til og server ristet bacon, croutoner og hakket basilikum som tilbehør.
Croutoner
Flute af god kvalitet skæres i tynde skiver.
Pensles tyndt med hvidløgsolie lavet af hvidløg, olie, citron, røget paprika, basilikum og
havsalt.
Brødene lægges på plader og ristes sprøde i ovnen, vendes undervejs. 160-180 grader.
Croutoner kan også laves af flute skåret i små firkanter vendt i samme hvidløgsolie og ristet
sprøde i ovnen.
Wienerschnitzel
15 Schnitzler af kalveinderlår
Æg
Rasp, salt, peber
Smør/rapsolie til stegning
Schnitzlerne, der er bankede, vendes i sammenpisket æg og derefter i rasp med salt og peber.
Steg schnitzlerne 6-8 minutter på hver side ca.
Men vend dem kun en gang under stegningen.
Schnitzlerne må gerne være svagt rosastegt.
Schnitzlerne lægges i bradepande efter stegningen og holdes varme til alle schnitzlerne er
stegte.
Schnitzlerne serveres med pynt af en citronskive. Her anbringes en ring af ansjos fyldt med
kapers og peberrod.
Tilbehør:
Citronskive, ansjos, peberrod, kapers.
Agurkesalat med løg
Små kartofler i urtepesto
Whiskysauce
Salat med ananas
1 selleri, skrællet, revet
1 liter creme fraiche
6 æbler, røde, med skræl, tern
2 ds. ananas, små tern
Creme fraichen blandes med selleri, æbler og afdryppet ananas. Smag salaten til med lidt salt
og peber.
Anret salaten i skåle
Ristede græskarkerner/solsikkekerner kan drysses over salaten eller serveres som tilbehør i
skåle.
Kerner kan ristes på pande eller i ovnen i et lille fad. Tilsæt lidt olie og evt. smagsstof som
røget paprika, hvidløg, chili, salt eller flormelis hvis kernerne ønskes søde.
Agurkesalat
4 agurker, tynde skiver/små tern
2 løg/rødløg små tern
1 bdt. Dild
2½ dl æbleeddike etc.
2½ dl rørsukker
2½ dl vand
2 tsk. Rosa peberkorn
Agurkeskiver/tern forsaltes med 3 spsk. Salt og trækker med saltet i ca. ½ time.
Skyl saltet af agurkerne eller pres væden fra agurkerne.
Kog rosa peber, eddike, rørsukker og vand i en gryde. Hæld lagen over agurkerne og løgene
og lad dem køle af i lagen.
Ved servering kommes agurkerne i skåle sammen med klippet dild.
Små kartofler i urtepesto
3 kg små vaskede kartofler
Kartoflerne koges 15 minutter i vand med salt.
Hæld vandet væk.
Urtepesto
1½ dl rapsolie
2 bdt. Persille
1 bdt. Basilikum
1 bdt. Dild
Citronsaft, salt, peber
Evt. ½-1 dl vand
Det hele blendes sammen.
Pestoen kommes ved kartoflerne.
Kartoflerne vendes /ristes i urtepestoen til kartoflerne bliver møre og lettere brune.
Whiskysauce
3 dl Tomatpure
3 dl tomat ketchup
½-1 liter mælk og eller blandet med fløde
Frisk rosmarin, hakket
Whisky efter smag
Salt og peber, evt. rørsukker
Det hele kommes i en gryde og koges sammen.
Juster konsistens med mælk/fløde og hvis saucen er for tynd kan den jævnes med maizena
udrørt i koldt vand.
Smag saucen til.