Store og små gryder
gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Menu:
17-03-2011
Jordskokkesuppe med ristet bacon, crouton af flùte
Røggrillet oksemørbrad/striploin
Grillstegte kyllinger
Rødbede kartoffelgratin
Broccolisalat med tatarsauce
salat
Små bagte kartofler
Bearnaisesauce
Flùte/brød
Kaffe med kartoffelkager,
Gulerodskage med hindbærglasur og
Kikset kage med chips og mandler
Kikset kage med chips og mandler x 2
400 g mørk chokolade
½ dl sirup
100 g smør
200 g hvid chokolade
100-150 g mandler
2 tsk.Lakridspulver
2 spsk.jordbærperler
2-3 tsk. Citronskal
100 g nacho tortilla chips
Smelt den mørke chokolade I en gryde ved svag varme. Kom sirup og smør i gryden, og lad
det smelte sammen med chokoladen.
Køl chokoladen lidt ned.
1 franskbrødsform fores med husholdningsfilm eller en plastpose.
Rist mandlerne i ovnen uden at branke. Frys mandlerne så de er meget kolde.
Smelt den hvide chokolade ved svag varme i en gryde. Kom lidt fintrevet citronskal og
mandler i den hvide chokolade, tag gryden fra varmen. Rør rundt i gryden, så chokoladen
sætter sig på mandlerne. Læg mandlerne enkeltvis på bagepapir på en plade drys med
hindbærperler.
Læg mandlerne i fryseren på pladen. De stivnede mandler kommes i en plastpose sammen
med lidt lakridspulver. Ryst posen og læg mandlerne på en tallerken.
Læg skiftevis chokolade, mandler og chips i formen.
Start og slut med chokolade.
Kom kagen i fryseren og lad den stivne.
Skæres i terninger ved servering.
Gulerodskage med hindbærglasur
4 æg
250 g rørsukker
1 citron, fintrevet skal
250 g gulerødder, fintrevet
250 g mandler, finthakkede
60 g hvedemel
1 tsk. Bagepulver
1 tsk. Kardemomme
1 tsk. Ingefær
Riv gulerødderne.
Mandlerne finthakkes.
Pisk æggene med rørsukkeret til luftig æggesnaps med håndmixer i ca. 8-10 min.
Bland citronskal og gulerødder i æggemasen.
Bland hvedemelet med kardemomme, ingefær mandlerne og bagepulveret.
Kom mandel melblandingen i dejen.
Kom dejen i en papirforet springform eller en lille bradepande.
Bag kagen ved 180 grader i ca. 40-50 min. Til kagen er bagt. Afkøl kagen i formen.
Hindbærglasur
200 g flødeost naturel
½ citron, saften
2-3 spsk. Flormelis
75 g blødt smør
100 g smeltet hvid chokolade
1 dl hindbær
Flødeosten røres med smørret og chokoladen.
Tilsæt flormelis og citronsaft.
Bland de mosede hindbær i cremen og smag til.
Cremen smøres på kagen lige før den skal serveres.
Pynt
Hakkede mandler eller nødder
Kartoffelkager, 15-20 stk. ca. x 2
Bunde
9 æggehvider
6 dl rørsukker
200 g mandler, finthakkede
100 g hvedemel
1 tsk. Vanillesukker
Pisk æggehviderne til stift skum.
Pisk sukkeret i æggehviderne lidt efter lidt.
Hvedemel, mandler og vanille blandes sammen og derefter foldes det ind i æggehviderne.
Dejen fordeles i en bradepande med bagepapir.
Bunden bages ved 160 grader i ca. 15-20 minutter. Mærk om bunden er gennembagt.
Vend bunden ud på et viskestykke og træk bagepapiret forsigtigt af bunden.
Creme
5 dl mælk
1 stang vanille, kornene eller 2 tsk. Vanillesukker
80 g rørsukker
30 g maizena, majsstivelse
8 æggeblommer, pasteuriserede
2½ dl fløde, skum
Mælken hældes i en gryde og blandes med majsstivelse. Kog mælken under omrøring.
I en skål og med håndmixer, piskes æggeblommerne med rørsukkeret, til sukkeret ikke
knaser længere.
Bland den kogte mælkecreme lidt efter lidt i æggeblommerne. Afkøl cremen i et fladt fad i
køleskabet. Nå r cremen er helt kold, blandes skummet ind i cremen.
Toppe
375-500 g marcipan
Del marcipanen i x antal stykker.
Marcipanen udrulles imellem en opsprættet plastpose, til ønsket størrelse og tykkelse.
Montering af kartoffelkager
100 g mørk chokolade
Kakaopulver
Bundene udstikkes eller skæres som ovaler.
Bundene smøres med smeltet chokolade.
Fyld bundene med creme, og top cremen, så kartoffelfaconen opstår.
Læg et stykke udrullet marcipan over kagen, klem lidt til, så marcipanen omslutter kagen.
Kagerne sigtes med kakaopulver.
Sæt kagerne på fade med en paletkniv.
Fond til jordskokkesuppen
5 kartofler
5 gulerødder
1 selleri
5 løg
5 pastinakker
Lidt salt, 1 tsk. Hele peberkorn
1-2 builliontern eller kraftben etc.
5-6 liter vand
Grønsagerne skrælles og skæres i grove tern.
Kom grønsagerne i en stor gryde. Tilsæt buillion, salt og peber og vand.
Bring gryden i kog og lad grønsagerne koge i 1-2 timer.
Si grønsagssuppen og frys den ned i mindre portioner.
Tilbehør til suppen
500 g bacon, små strimler ristes sprøde og fryses.
Flùte/ brød
Flùte af ølandshvedemel
1 liter vand
½ pk. Gær ø
20 g salt
1 dl olie
150 g rugmel
1000 g hvedemel Aurion
Juster dejen med mere vand eller mel. Ælt dejen grundigt, så den danner lange tråde. Dejen
skal være fugtig.
Dejen skal hæve under plastpose i mindst ½-1 time eller til dobbelt størrelse.
Form flute af dejen og sæt dem på plader. Rids dejen på skrå.
Lad dejen hæve igen til dobbelt størrelse.
Bag flutene ved 200-220 grader i ca. 20 minutter eller til brødene er bagte og lyder hule, når
de bankes under bunden.
Dejen kan tilsættes valnødder, krydderurter, græskarkerner etc.
Croutoner
Flute af god kvalitet skæres i tynde skiver.
Pensles tyndt med hvidløgsolie lavet af hvidløg, olie, citron, røget paprika, basilikum og
havsalt.
Brødene lægges på plader og ristes sprøde i ovnen, vendes undervejs. 160-180 grader.
Croutoner kan også laves af flute skåret i små firkanter vendt i samme hvidløgsolie og ristet
sprøde i ovnen.