Store og små gryder
gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Hokaidogræskarsuppe med 5 spice. Ca. 3 l.
2 stk. hokkaidogræskar, tern
5-6 fed hvidløg, hakkede
4 løg, tern
½ dl rapsolie
Chili efter ønske
5 kardemommekapsler, frøene
¼ - ½ spsk. Koriander stødt
½ - 1 spsk. 5 spice krydderi
2 - 3 l vand
Hønsebouilon
salt, peber
--
1-2½ dl piskefløde efter smag
--
300 g bacon i små strimler/tern
Creme fraiche
Løgene svitses i olien.
Det hele koges mørt i en gryde, ca. ½-1 time.
Blend suppen ad flere omgange og kom den op i en ren gryde. Tilsæt fløden.
Juster konsistens og smag suppen til.
Bacon ristes sprødt i ovn eller på pande. Serveres som tilbehør til suppen
sammen med lidt creme fraiche og snoede grissini med fyld.
5 spice krydderi
6 stjerneanis, 2 hele kanelstænger,
3 tsk. hele fennikelfrø
3 tsk. hele nelliker
1 spsk. Hakket lakridsrod
3 tsk. sort peber/szechuanpeber, rustrød
Det hele kværnes på kaffekværn og gemmes i lukket glas. Lidt groft salt letter
kværningen.
Snoede grissini med fyld
800 g hvedemel
200 g groft mel, hvad man har
1 pose tørgær, 10 g
10-15 g salt
7-8 dl lunken vand
De tørre dele blandes i en skål.
Tilsæt vandet og ælt dejen længe til den danner tråde og er let
og fugtig. Dejen hæves under plastpose et lunt sted.
Dejen deles i 2 stk.
Rul dejen aflangt og fladt.
Fyldet:
1 dl olie
1 spsk. Paprika
50 g bacon, små tern
2-3 fed hvidløg, knust
2 tsk. krydderurtemix
Lidt salt
Bland olien med hvidløg og krydderier. Smør olien på dejen.
Drys med bacon og evt. ost.
Fold dejen med 1/3 og læg den sammen igen, så der er 3 lag.
Skær tynde strimler af dejen.
Sno strimlerne og læg dem på plader.
Strimlerne skal hæve til dobbelt størrelse.
Pensles med æg, drysses evt. med sesamfrø.
Bages ved 200 grader i ca. 20 min. Til de er sprøde.
Bearnaisesauce, 6-8 pers.
2 dl pasteuriserede æggeblommer
250 g smør, 3 dl hønsebouilon
2 spsk. Bearnaiseessens
Finthakket persille
Smelt smørret i en gryde og tilsæt hønsebouillon,
essens og persille.
Hæld alle ingredienser i en blender og blend til saucen
skummer godt.
Hæld saucen i en gryde af stål og saucen varmes først
20 min. Før servering.
Tag gryden af varmen når saucen bliver jævn. Smag til.
OBS! saucen skiller, hvis den koger.
Flettede koteletter 10-12 stk.
10-12 fadkoteletter
1 dl olie
2 spsk. Citronsaft
1½ tsk. gurkemeje
4 fed hvidløg, knust
1 lille tsk. koriander
1 tsk. salt, lidt peber
Der skæres 2 lange ridser i koteletterne.
Flet eller vrid koteletterne så de bliver snoede, lidt klejneagtige.
Bland marinaden og mariner koteletterne heri i ca. 30 min. Koteletterne
steges på en varm pande i få minutter på begge sider. Koteletterne
lægges i et fad.
Fyldet
2-3 løg, små tern
3-5 gulerødder, små tern
1 bk. champignon, små tern
3 fed hvidløg, knust
150 g bacon, små tern
15 rosmarinblade, hakkede
2½ tsk. paprika
1 tsk. røget paprika
Salt og peber
1 dl olie
På en pande kommes olien.
Heri steges alle grønsagerne i ca. 5 min.
Tilsæt krydderrier og bacon.
Fyldet hældes over koteletterne, der steges færdige i ovnen ved 180
grader i ca. 20-30 min, eller til koteletterne er møre. Dæk til med
stanniol hvis koteletterne bliver for mørke.
Pastinaksalat
4 - 5 pastinakker, revet
3-4 snack peberfrugter, røde, tern
4 clementiner, både
4 æbler, tern med skræl
50 g valnødder
3 dl creme fraiche
sennep
rørsukker
salt
tørrede krydderurter
Creme fraichen blandes med lidt sennep,
rørsukker, krydderurter og lidt salt.
Heri blandes resten af ingredienserne.
Salaten hældes i en skål. Pyntes.
Ovnstegte små kartofler
1 kg kartofler små vaskede
½ dl olie
2 tsk.. Citronsaft
3 tsk. Paprika
1-2 fed.hvidløg, fintrevet
2 tsk. Tørrede krydderurter
Groft salt
Olie, citronsaft, paprika, hvidløg og krydderurter blandes sammen og hældes i en stor plastpose.
Kom kartoflerne i posen og fyld posen med luft. Klem posens åbning sammen og ryst/trommel
posen, til kartoflerne er jævnt krydrede.
Fordel kartoflerne på plade /bradepande med bagepapir på. Drys med salt.
Bages i ovnen ved 160-180 grader i ca. 45-60 minutter, til kartoflerne er gyldenbrune og møre.
Kartoflerne kan også tilberedes i gryde. Kog først kartoflerne. Hæld vandet væk og tilsæt olie og
krydderier. Rist kartoflerne ved medium varme til de er gyldne.
Kartoffelgratin med grønt og nødder
600 g skrællede bage/mos kartofler
1 porre, 3-4 mm skiver
1 rød snackpeberfrugt, tern
1 spsk. Olie
2 æggeblommer
2 æggehvider, piskes stive
25-50 g smør efter smag
¼ dl fløde
¾ dl hasselnødder, hakkede
1 tsk. salt, lidt peber
Kartoflerne skæres i grove tern og koges i vand uden salt.
Porre ringene svitses i olien i 5 min. Kom peberfrugt i gryden og svits
dem 2-3 min.
Vandet hældes fra kartoflerne og de moses med elpisker. Tilsæt fløde
og smør. Mosen afkøles 5 -10 min. Bland æggeblommer i mosen.
Porrerne tilsættes sammen med nødderne og krydderierne.
Æggehviderne piskes stive og blandes i mosen.
Mosen kommes i et ildfast fad smurt med olie.
Gratinen bages ved 200 grader i ca. 20-25 min.
Hvis gratinen tilsættes hakket skinke/kylling etc.
Kan den bruges som hovedret.
Provence squash
1½ stk. squash, skiver med bølgeskær
150 g cherrytomater, halve
1 stort løg, både
2 spsk. olie
2 spsk. balsamisk eddike
1½ tsk. frisk rosmarin, bladene finthakkede
Lidt salt, lidt peber
--
lidt basilikumblade
--
Løgbådene blandes med olien, balsamisk eddike, salt, peber og rosmarinen.
Steg løgene halvmøre i ovnen ved 180 grader.
Tilsæt squash til løgene og bland rundt.
Steg blandingen videre i ovnen til det er næsten mørt.
Tilsæt de halve cherrytomater og steg videre ca. 5-8 min.
Serveres i et fad drysses med lidt basilikumblade.
Squash og blåbærkage
275 g hvedemel
250 g farin mørk
2 tsk. bagepulver
2 tsk. kanel
2 tsk. vanillesukker
½ tsk. kardemomme
1 nip salt
60 g hasselnødder, hakkede fint
2 dl rapsolie
4 æg
225 g squash, revet
100 g blåbær
75 g æbler, revet med skal
De tørre ingredienser samles i en skål og blandes sammen.
Tilsæt olie, æg og squash.
Til sidst blandes æbler i dejen.
OBS! Blåbærrene blandes ikke i dejen.
Fordel dejen i en lille aflang bageform med bagepapir i.
Drys de frosne blåbær over dejen.
Bages i ca. 40 min. Ved 165-180 grader
Orange nøddemarmelade
2 appelsiner økologiske
75 g tørrede abrikoser eller figner
75-100 g valnødder eller mandler/solsikkekerner
300 g rørsukker
½ citron økologisk, skal + saft
Den tynde skal af appelsin og citron + citronsaft køres på food proccessor.
Den hvide hinde skæres af appelsinerne.
Skær appelsinerne i stykker og fjern kernerne.
Kom appelsinkødet i food proccesoren.
Tilsæt abrikoser eller figner og sukker.
Kør til abrikoserne er hakket nogenlunde fint.
Tilsæt mandler eller valnødder og kør til nødderne er en mellemting
mellem fint og grovhakket. Marmeladen bliver stivere næste dag.
Opbevar marmeladen i køleskab i glas med låg.
Mandel abrikossmør
200 g tørrede abrikoser, økologiske
1-2 dl vand
½ citron, økologisk, skal + saft
125 g smør
¼ tsk. Salt
100 g mandler, ristede
Abrikoserne hældes i en lille gryde.
Tilsæt citronsaft og så meget vand at abrikoserne er halvt dækkede.
Kog med låg på til abrikoserne er næsten møre og har opsuget det meste
af vandet.
Køl abrikoserne til de er lidt lune.
Kom abrikoserne i food processeren og blend ca. 10 sekunder.
Tilsæt citronskal, mandler, salt og smør i mindre stykker.
Det hele blendes til ensartet masse i få sekunder.
Hældes på glas med skruelåg og kan opbevares i køleskabet.
Abrikossmør er velegnet som smørepålæg på boller, knækbrød m.m.
Ny hverdagsmad
Kursus i Gudum Sognehus, 1.november 2012
Snoede grissini med fyld
Bearnaisesauce, 6-8 pers.
Flettede koteletter
Pastinaksalat
Ovnstegte små kartofler
Kartoffelgratin med
grønt og nødder
Provence squash
Squash og blåbærkage
Orange nøddemarmelade
Mandel abrikossmør