Store og små gryder
gennem tiderne
www.kalitesser.dk
Ny hverdagsmad
Laksepatè
600 g rå laksefilet
200 g røget laks
2 tsk. Salt
4 stk. æg eller 2 dl
3 dl mælk
3 spsk. Kartoffelmel
1 tsk. Hvid peber
200 g broccoli, små buketter.
Broccolibuketterne dampes i vand i en gryde, ca. 5 min.
Fisken deles i mindre stykker og blendes i food processor. Bland salt og peber i farsen.
Derefter røres æggene i farsen. Kartoffelmelet røres i og til sidst mælken. En
sandkageform eller franskbrødsform fores med bagepapir. Farsen fyldes i formen og
broccolibuketterne trykkes ned i farsen. Klap farsen godt sammen med en fugtig hånd.
Bages ca. 30-45 min. Ved 150-170 grader varmluft. Patèen skæres når den er kold.
Kursus i Gudum Sognehus, 15. november 2012
Kold bearnaisesovs
1 dl pasteuriserede helæg
100 g løg, pillede, grove stykker
½ dl persillekviste, skyllede
1 tsk. Estragon, tørret
1-2 spsk. bearnaiseessens
Salt
Peber
½ liter creme fraiche
Kom æg, løg, persille, estragon, bearnaiseessens og
salt i food processoren. Blend til det cremer og hæld
det i en skål.
Bland creme fraichen ned i æggeblandingen.
Smag til og hæld sovsen i en skål.
Syltede agurker
2 agurker
1 god spsk. Groft salt
Agurkerne skylles og deles på langs.
Skrab kernerne væk.
Skær agurkerne i 1 cm skiver.
Bland agurk og salt sammen. Lad agurkerne trække
1 time.
Vandet drænes væk fra agurkerne.
Marinade:
2 spsk. Hindbær rødvinseddike/æblecidereddike
½ dl rørsukker
2 spsk. Olie
2 fed hvidløg, finthakkede
½ rød chili, minitern
1 tsk. rosa peberkorn
Bland marinaden sammen.
Agurkerne blandes med marinaden.
Hæld det hele i en skål.
Tomatbrødrulle, 2 stk.
50 g gær
5 -7 dl lunken vand
1 dl pureret tomat
½ spsk. Rørsukker
½ spsk. Salt
½ dl rapsolie
1 stilk rosmarin, bladene hakkes fint
150 g durummel
200 g groft mel
650 g hvedemel ca.
Gæren udrøres i væsken. Ælt dejen i ca- 5-10 min. til dejen er smidig og
fugtig. Juster konsistens på dejen.
Dejen hæves til dobbelt størrelse.
Del dejen i 2 stk. og udrul dem til ca. 25 x 30 cm. Smør tomatpesto på
dejen.
Tomatpesto til tomatbrødruller:
100 g soltørrede tomater
1/3 dl rapsolie
0,6 dl vand
1 spsk. citronsaft
1 tsk. krydderurtemix
1 tsk. Rørsukker
½ tsk. Salt
0,6 dl solsikkekerner
1-2 fed hvidløg
Det hele køres på food processor til jævn masse. Hvis massen er for tør
tilsættes mere vand. Tomatpestoen smøres på dejstykkerne. Rul
dejstykkerne til roulader, der lægges på bageplader med papir på. Pensel
med æg og drys med groft salt og solsikkekerner.
Pie med and og jordskokker, 8 – 10 stk.
Piedej:
325 g hvedemel
140 g smør
1 tsk. salt
115 g græsk yoghurt ca.
Kom mel, salt og smør i food processoren og kør til konsistens som revet ost.
Kom yoghurten i og kør til fast, men fugtig dej.
Dejen må ikke køre blød.
Fyld:
400 g stegt andekød, små tern
200 g jordskokker, tern 1 x 1 cm
1 løg, tern
2-3 fed hvidløg, små tern
1 gulerod, tern
75 g bacon, tern
½ citron, fintrevet skal, kun det gule
½ tsk. rosa peberkorn
½ -1 rød chili, finthakket
1-2 tsk. revet ingefær
½ tsk. koriander
2 tsk. friskhakket rosmarin
2 friske laurbærblade, finthakkede
2-3 spsk. Olie eller smør til stegning
Salt, peber
1-1½ dl fløde
På en pande kommes olien.
Heri steges alle grønsager, andekød og krydderier i ca. 5 min. Grønsagerne skal være næsten møre.
Tilsæt fløde og steg videre 5-8 min, til cremet konsistens. Tilsæt ristet sprødt bacon. Smag til og
køl blandingen.
Formning af pierne
1 æggeblomme til pensling
Dejen deles i 8 - 10 stk.
Form klumperne til kugler og rul dem ud, ret tyndt til 12-16 cm i diameter. Eller rul dejen ud med
kagerulle og udstik med kolonneform etc.
Pensel hele kanten med æggeblomme.
Kom en god spiseske fyld på midten af dejstykket.
Fold dejen op mod hinanden så kanten med æggeblommen mødes. Tryk dejkanterne mod hinanden
så æggeblommen limer og pien står som en halvmåne.
Sæt pien på en plade med bagepapir.
Fortsæt til alle er lavet og pensel dem med æggeblomme.
Bag dem ved 190 grader i ca. 25 min.
Overskydende fyld serveres som tilbehør.
Kompot af æbler og rødløg
4 røde æbler, både med skræl
4 stk. rødløg, tynde både
2 røde peberfrugter, grove tern
1 bk. Champignon uden rod, 1/4
Marinade:
1 appelsin, saften
½ dl. Balsamisk eddike
1 dl. Olie,
Lidt salt
2 tsk. krydderurtemix/ timian
½ dl rørsukker
Marinaden blandes sammen, heri blandes æbler, rødløg, champignon og peberfrugter.
Hæld det hele i en lille bradepande og mørn det i ovnen. 160-180 grader i ca. 20 minutter.
Vend forsigtigt undervejs.
Kongensgaards leverposteg
1 kg svinelever, hakket 2 gange
400 g løg, finthakket eller blended
1 dl olie
280 g hvedemel
1 dl pureret tomat
3 - 4 æg efter størrelse
1,2 liter vand ca.
2 tsk. peber
25 g salt efter smag
1 tern hønsebouilion opløses i 1 dl kogt vand
Bacon
Leveren røres med krydderier, æg, løg og
hvedemelet.
Tilsæt tomatpure og olie. Vandet blandes med
bouillion og tilsættes lidt efter lidt.
Levermassen skal have konsistens som vælling.
Levermassen skal hældes i smurte forme. Læg en
skive bacon øverst. Bages ved 180-200 grader i
ca. 30-45 minutter, efter størrelse.
Ovnsyltede champignon
1 bakke champignon uden rod, ca. 400 g
2 dl olie
6 rosmarinkviste, skyllede
½ porre i skiver, tynde
1 løg, halve skiver
1-2 tsk. krydderurtemix, tørret
Lidt citronskal
2 tsk. salt
1 tsk. pebermix
1 stegepose
Champignon skylles grundigt for jord og halveres, eller kvartes. Det hele blandes sammen
og kommes i stegepose. Luk luften ud.
Lukningen vendes så fyldet ikke render ud.
Posen lægges i vandbad og varmes i ovnen ved 75 grader i ca. 90 min. Vend posen når
halvdelen af tiden er gået.
Svampene serveres i en skål. Eller steges.
Rødbedesalat
1 stor rødbede skrælles og rives som gulerodssalat
1 spsk. Sennep
1spsk. Mørk farin
1 spsk. Olie
1tsk.. Citronsaft eller eddike
evt. lidt vand, salt, peber
Mørk farin og sennep røres sammen. Resten blandes i
og de revne rødbeder tilsættes.
Smag salaten til. Opbevares i køleskabet 3-4 dage.
Salaten kan smages til med forskellige krydderurter.
Kiks
1 dl hørfrø
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner
1 dl havregryn fine,
1 tsk bagepulver
400 g hvedemel
0,8 dl rapsolie
2 dl vand ca.
Lidt Salt
Det hele blandes godt sammen. Dejen skal
være så fast at den kan udrulles mellem 2 lag
bagepapir. Del dejen i 2 stk. og udrul dejen
mellem 2 lag bagepapir.
Læg dejpladen på papiret over på
bagepladen. Forskær dejen med klejnespore
eller kniv, som firkanter. Bages ved 180
grader ca. 15-25 min.
Knæk kiksene fra hinanden og lad dem
afkøle.
Paprikaost:
¼ l græsk yoghurt 10%
3 tsk. Paprika
1 stk. finthakket rødløg
2 fed hvidløg, knust
½-1 stk. finthakket rød peberfrugt
1 tsk. Citronsaft
½ tsk. rørsukker
lidt salt, peber, ½ tsk. krydderurtemix
Det hele blandes og smages til. Osten
kommes i en lille skål.
Mandelbiscotti.
250 g hvedemel
250 g rørsukker
3 æg,
250 g mandler hele, eller flere
3-4 spsk. Kakao
3 tsk. Vanillesukker
½ tsk. Bagepulver
Et lille nip fint salt
De tørre ting blandes sammen. Heri blandes
æggene. Dejen der er lidt klistret formes
med lidt mel til 2-3 stænger. Stængerne
lægges på papir og plade og bages ved 180
grader ca. 20-30 min. Stængerne skæres i 1
cm. Tykke skiver, måske lidt på skrå.
Skiverne tørres i ovnen ved 150 grader ca.
20 min. Til de er tørre og sprøde.
Biscotti er italiensk og betyder bagt 2 gange.
Bounty
200 g kokosmel
250 g flormelis
60 g smeltet smør
1/3 dl æggehvide, pasteuriseret
5 spsk. Fløde
200 g chokolade til overtræk (evt. lys
chokolade)
Det hele røres sammen og afkøles lidt.
Tril i små stænger, der står koldt, til de
er stivnede.
Dyp i smeltet chokolade og sæt til
afkøling på stanniol.
Saltmandler
100 g mandler ½ dl vand + 3-5 tsk. salt
koges tør i en gryde. Ristes let gyldne og
tørre på plade i ovnen, må ikke branke.
140 grader.
100 g mandler blandes med lidt olie og
lidt salt. Tørres i ovnen ved 140 grader.
100 g mandler vendes i 2 tsk. Soja + lidt
chili og lidt olie etc. Og tørres i ovnen.
100 g mandler + lidt halvpisket
æggehvide + lidt salt blandes og tørres i
ovnen.
Hjemmelavet marcipan.
150 g mandler
50 g flormelis
lidt vand.
Mandler og flormelis hakkes meget fint i en
elektrisk kaffekværn eller lignende.
Kom mandlerne i en skål og ælt lidt vand ind i
marcipanen, til en fugtig konsistens er opnået.
Marcipanen er grov og kan bruges til konfekt og
til bagning.
Hvis der bruges spanske mandler får marcipanen
mere mandelsmag.
Brændte mandler.
200 g mandler, 150 g rørsukker eller melis, 1 dl
vand.
Det hele kommes i en gryde af rustfrit stål. Tænd
for gryden, så mandlerne koger. Der røres hele
tiden i mandlerne. Efter nogen tid fordamper vandet
væk og sukkeret ligger som en grålig masse om
mandlerne.
Skru lidt ned for varmen og rør videre i mandlerne.
Nu begynder sukkeret ganske svagt at brune eller
karamellisere. Nu er det vigtigt at gryden skiftevis
er på kogepladen og taget lidt af kogepladen. Det
grå sukker skal brune lidt og røres omkring
mandlerne. Når mandlerne er tilpas brændte og har
en knoldet udseende, hældes de på en plade med
bagepapir på og afkøles. Mandlerne kan opbevares
i en krukke eller glas med tætsluttende låg.
Lakridsmandler
200 g mandler
100-150 g hvid chokolade
Lidt fintrevet citronskal
2 spsk. Kakao
2 spsk. Lakridspulver
Mandlerne ristes let gyldne i ovnen ved 150-
180 grader i ca. 5-10 min. Mandlerne skal nu
fryses ned.
Smelt den hvide chokolade i vandbad og tilsæt
lidt citronskal.
Vend mandlerne lidt adgangen i chokoladen og
læg dem på bagepapir.
Inden mandlerne stivner helt skal de vendes en
for en, i en plastpose, med en blanding af
kakao og lakridspulver.
Lakridsmandlerne opbevares i krukke eller
plastpose.
Nougatkugler
150 g marcipan
50 g blød nougat
125 g chokolade
Marcipanen formes til rulle.
Skær 15 skiver marcipan.
Læg en lille terning nougat på hver skive.
Stræk og form marcipanen til en kugle
rundt om nougaten.
Der kommes lidt chokolade på venstre
håndflade, tril en kugle heri og læg til
tørre på bagepapir. Gentag processen en
gang til.
Kold bearnaisesovs
Syltede agurker
Tomatbrødrulle
Pie med and og
jordskokker
Kompot af æbler
og rødløg
Kongensgaards
leverposteg
Ovnsyltede champignon
Rødbedesalat
Kiks
og
Paprikaost
Mandelbiscotti.
og
Bounty
Saltmandler
og
Hjemmelavet marcipan
Brændte mandler
og
Lakridsmandler
Nougatkugler
og
Likørkugler